Hlavní obsah

Hrál si na Panenku a totálně to podělal. Hanba, šílenost, zabil nás, hřímají ve Skotsku

Glasgow/Praha

Antonín Panenka si svojí originální exekucí penalty ve finále ME 1976 získal nesmrtelnou slávu. Jeho kousek od té doby napodobila celá řada následovníků, nicméně někteří dopadli narozdíl od československého hrdiny hodně neslavně. Naposledy útočník skotského prvoligového týmu St. Mirren Simeon Jackson.

Foto: Sport.cz

Útočník týmu St. Mirren Simeon Jackson.

Článek

St. Mirren, jehož bránu hájí český gólman Václav Hladký, je v tabulce nejvyšší skotské soutěže poslední a zoufale potřebuje každý bod. Ve středečním duelu proti St. Johnstone mohl vykročit hned za třemi, protože už v osmé minutě za bezgólového stavu byla v jeho prospěch nařízena penalta.

Té se ujal kanadský forvard jamajského původu Jackson a rozhodl se pro řešení á la Panenka. Jenže totálně selhal, místo obloučku poslal míč jen po zemi a padající gólman Zander Clark nebezpečí bez větší námahy zlikvidoval.

„Tohle je trapné. V sázce je živobytí řady lidí a tenhle chlap se snaží být za chytráka...To byla nejhorší penalta, jakou jsem kdy viděl," hřímal komentátor utkání.

Trest přišel vzápětí, když trefil vítězný gól celého zápasu pro St. Johnstone Chris Kane.

Není divu, že kouč St. Mirrenu Oran Kearney po utkání běsnil. Podle něj Jackson „zabil" svůj tým.

„Před utkáním jsme si zdůrazňovali jeho důležitost a důraz na to dělat dobrá rozhodnutí. Kdybychom vedli 3:0 a zbývalo deset minut do konce zápasu, tak bych pochopil, že něco takového zkusí. Ale v situaci, v jaké jsme, a co by pro nás vstřelený gól znamenal, je to šílenost," nechápal trenér.

„Tohle je ale hanba. Jestli sestoupí kvůli jednomu bodu, tohle je bude strašit ze snů. Byla to naprostá pitomost," přisadil si v BBC Scotland bývalý záložník St. Johnstone Allan Preston.

Reklama

Související témata: