Hlavní obsah

Vysavač, Pitbul. Český talent zažívá v Eindhovenu skvělou sezonu! A teď vzít titul Ajaxu, přeje si

Praha

Hrát v devatenácti letech o nizozemský titul v dresu slavného klubu, vstřelit premiérový ligový gól, a jako bonus ochutnat prestižní Ligu mistrů? Fotbalový záložník Michal Sadílek zažívá v Eindhovenu pohádkovou sezonu.

Foto: Sport.cz

Český záložník Michal Sadílek slaví premiérový gól v nizozemské lize.

Článek

„Je pro mě neskutečná, určitě nad očekávání. Kdyby mi v létě někdo řekl, že si zahraju Champions League, navíc proti Interu Milán, nevěřil bych mu. Splnil jsem si tím velký sen," rozplývá se Sadílek. Že by si mohl v tomto ročníku připsat debut v nejvyšší soutěži, začal věřit po zářijové premiéře v A-týmu PSV v duelu Nizozemského poháru.„Na můj výkon byly dobré ohlasy, říkal jsem si, že bych to mohlo vyjít i v lize," popisuje Sadílek. Dočkal se v prosinci proti Excelsioru, vzápětí udělal další velký skok v kariéře, když prvním gólem v nizozemské soutěži pomohl otočit duel s Alkmaarem.

Českému reprezentantovi do 21 let, který do akademie PSV dorazil před čtyřmi roky ze Slovácka, jde k duhu spolupráce s trenérem, nizozemskou legendou Markem van Bommelem.

Foto: Sport.cz

Michal Sadílek.

„Dá se říct, že je to můj osudový kouč v Eindhovenu. Sedli jsme si od prvního dne, co před dvěma lety převzal devatenáctku. Šlo o jeho první štaci v pozici hlavního trenéra, hned si tým získal. Osobností, charakterem. Cítili jsme, že budeme úspěšní, což se potvrdilo. Získali jsme dvě trofeje ze tří možných. Na trenéra jsem pozitivně zapůsobil fotbalově i charakterem, v létě si mě pak přetáhl s sebou do áčka," povídá Sadílek.

Van Bommel mu věří

Jako hráč Van Bommel platil za tvrďáka, kterému bylo lepší se v soubojích vyhnout. Je stejně nekompromisní i v roli kouče? „V devatenáctce byl klidný, díval se na všechno s nadhledem. V áčku je daleko emotivnější, tlak je totiž enormní, jde o hodně. V nizozemských médiích ho občas popichují, že se u postranní čáry vybavuje se čtvrtými rozhodčími. Vytváří na ně tlak. Občas je legrace se na to dívat," culí se Sadílek, který si považuje Van Bommelovy důvěry. Poslední tři zápasy byl v základní sestavě.

„Snažím se důvěru maximálně splácet. Reakce na moje výkony jsou dobré, jsem tedy rád, že se mi to daří," těší záložníka. Do kabiny PSV zapadl bez problému. Možná i díky tomu, že Eindhoven má nejmladší kádr v Eredivisii. Nejstarším hráčem je německý obránce Daniel Schwaab, kterému je třicet. Především si však Sadílek získal respekt spoluhráčů na trávníku.

Pro jeho vitalitu a zarputilost mu v Holandsku přezdívají Vysavač nebo Čistič, v poslední době ho tamní média nazvala Pitbulem. „Docela hezká přirovnání, že," reaguje s úsměvem Sadílek. Už tak úspěšnou sezonu může vyšperkovat mistrovským titulem, o který v závěrečných dvou kolech svede PSV bitvu s Ajaxem. Bodově jsou rivalové nastejno.

„Bohužel v případě rovnosti bodů rozhoduje skóre, které máme o dost horší. Ale před třemi lety nastal shodný scénář, Ajax má teď dokonce i stejné soupeře. Tehdy uhrál dvě remízy, Eindhoven se stal mistrem. Kdyby to tak dopadlo i letos...," zasní se český talent.

S Ajaxem může „zamávat" středeční trauma z Ligy mistrů. Nad Tottenhamem vedl v semifinálové odvetě 2:0, sen o finále zhatil nečekaný tříbrankový obrat Kohoutů po přestávce. „Ajax je fantastický, vyřazení na tom nic nemění. Jako hráč PSV musím říct, že jsem se na jeho výkony v Lize mistrů díval s otevřenou pusou. Současný tým je v Holandsku považovaný za ještě lepší než ten, který před třiadvaceti lety vyhrál Ligu mistrů. Ale pořád věřím, že titul zůstane v Eindhovenu," podotýká Sadílek, který v únoru absolvoval premiérový sraz české jednadvacítky.

Se Lvíčaty má velké plány. Tým se rekrutuje z hráčů, kteří spolu absolvovali mistrovství Evropy sedmnáctek i devatenáctek. „Naším snem je postupový hattrick. Třetí účast na velkém turnaji by byla pecka," dodává Sadílek.

Reklama

Související témata: