Hlavní obsah

Evropský fotbal vydělal rekordních 28 miliard eur. Která liga je nejbohatší, která se propadla?

Příjmy evropského fotbalu vzrostly v sezoně 2017/18 o jedenáct procent na 28,4 miliardy eur, což je 734 miliard korun. O nárůst se postarala především takzvaná velká pětka evropských lig - Anglie, Německo, Španělsko, Itálie a Francie, která vyprodukovala 15 miliard eur, spolu s mistrovstvím světa v Rusku. Vyplývá to ze studie auditorské firmy Deloitte.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační snímek.

Článek

Nejbohatší ligou zůstává anglická Premier League s výnosy 5,4 miliardy eur a ziskem téměř miliardy eur. Proti předchozí sezoně zisk klesl, přesto zůstává výrazně nejvyšší ze všech evropských zemí. Nejvyšší podíl na příjmech mají vysílací práva v hodnotě 3,2 miliardy eur. Každý klub v soutěži za ně získá desetkrát víc než celá česká liga dohromady.

Na platy anglické kluby vydají 59 procent svých příjmů, víc na nich šetří jen v Německu. Naproti tomu ve Francii platy spolknou 75 procent příjmů a francouzská liga se jako jediná z Velké pětky propadla do ztráty ve výši 298 milionů eur. Výrazné zlepšení by měla v roce 2020 přinést nová smlouva na vysílací práva v hodnotě 1,2 miliardy eur.

Bundesliga už měla obdobnou smlouvu poprvé v právě hodnocené sezoně a díky ní se vrátila na druhé místo před Španělsko s výnosy 3,1 miliardy eur a ziskem 373 milionů, což byl vůbec nejlepší výsledek v historii.

Také příjmy španělských klubů poprvé překonaly hranici tří miliard eur, hlavně díky dvojici nejbohatších evropských klubů. Realu Madrid vynesl třetí triumf v řadě v Lize mistrů 88 milionů eur a Barcelona uzavřela novou sponzorskou smlouvu s japonskou firmou Rakuten v hodnotě 55 milionů eur ročně.

Italská liga vyprodukovala 2,2 miliardy eur a podruhé za sebou skončila se ziskem, i když "jen" 54 milionů eur. Serie A byla jedinou ligou velké pětky, kde nerostly platy. Příchod Cristina Ronalda do Juventusu i další přestupové aktivity loňského léta však tento trend pravděpodobně změní, předpovídá studie Deloitte.

Reklama

Související témata: