Hlavní obsah

Liverpool nově nejlepším klubem Evropy. Jak si stojí v žebříčku Slavia a Plzeň?

Praha

České kluby mezi stovkou nejlepších? Fotbalovému žebříčku Euro Club Index vévodí Liverpool, který v čele vystřídal Barcelonu. Ta se v novém vydání propadla až na třetí místo za Kloppovu družinu a Manchester City. Do první stovky nejlepších fotbalových celků Evropy se vešli i dva čeští zástupci, Slavia Praha a Viktoria Plzeň.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

V souboji o míč (zleva) Roman Procházka z Plzně a Jan Bořil ze Slavie.

Článek

Podle žebříčku Euro Club Index je nejsilnějším českým klubem Slavia, které patří 45. příčka v závěsu za Schalke 04, Wolfsburgem a Sportingem Lisabon. Těsně pod Slavií jsou naopak belgické Bruggy nebo Everton s Crystal Palace.

Druhým nejúspěšnějším celkem z Česka je Viktoria Plzeň, které patří 80. místo mezi francouzským AS Saint-Etienne a belgickým Genkem. Mezi stovku evropských týmů, které vévodí Liverpool a kterou uzavírá Spartak Moskva, se už žádný jiný český zástupce nedostal.

Žebříček ECI zaznamenává výsledky jednotlivých prvních lig všech evropských zemí. Na základě výsledků v třech po sobě jdoucích sezonách je pak vypočítávána relativní hodnota síly týmu. Do výpočtu jsou zahrnuty i účasti v Evropské lize a Lize mistrů.

Reklama

Související témata: