Hlavní obsah

Evropské fotbalové kluby vydělaly rekordních 21 miliard eur

Třicet nejúspěšnějších evropských fotbalových klubů vydělalo za finanční rok 2018 stejně jako zbylých 682 týmů. Podle studie Evropské fotbalové unie UEFA si 712 klubů z 55 domácích soutěží přišlo na rekordních 21 miliard eur (zhruba 527 miliard korun), což je dvacetiprocentní nárůst oproti předchozímu roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Euro bankovky. Ilustrační snímek

Článek

Kluby z pěti nejlepších evropských lig, mezi něž se řadí anglická, francouzská, italská, německá a španělská soutěž, se na příjmech podílely 75 procenty. Téměř polovina z celkového zisku - 49 procent - připadla pouze 30 klubům. Jejich růst tržeb byl třikrát vyšší než u ostatních mužstev.

Platy hráčů vzrostly o 9,4 procenta neboli 1,2 miliardy eur (kolem 30 miliard korun). Španělské kluby se na růstu podílely 332 miliony eur (přes 8,3 miliardy korun). Platy hráčů ukrajují 64 procent z příjmů klubů. Třicet pět mužstev dává na platy minimálně 100 milionů eur.

Výnosy z přestupů se nezahrnují mezi příjmy, nýbrž odděleně jako zisky z prodeje aktiv, přestože mnoho klubů je na prodeji hráčů závislých. Hrubý příjem z přestupů dosáhl na šest miliard eur (kolem 150 miliard korun), tedy pětadvacetiprocentního nárůstu.

Nejvíce na výdělky z transferů spoléhají belgické, francouzské a portugalské kluby, které tvoří 50 a více procent jejich příjmů.

Reklama