Hlavní obsah

Špičkové evropské ligy finišují, nejblíže titulu je Barcelona

PRAHA

Konec fotbalové sezóny se blíží a v nejlepších evropských ligách se bojuje o mistrovský titul. Nejblíže mu je FC Barcelona, které stačí ve třech zbývajících zápasech získat jediný bod. Ten by znamenal i mistrovský hattrick Manchesteru United, dokonce čtvrtý triumf v řadě může o víkendu oslavit Inter Milán. Dramatická je naopak situace v Německu a Francii, kde rozhodne až poslední kolo.

Článek

Ve Francii nejspíše skončí sedmileté kralování Lyonu. Suverén posledních let je až třetí a tři kola před koncem ztrácí na vedoucí duo Marseille - Bordeaux sedm bodů. V případě stejného počtu bodů rozhoduje skóre, to má nyní o dva góly lepší vedoucí Marseille.

Nejvíce dramatická je situace v Německu. Dvě kola před koncem je ve hře pět týmů, i když mistrovské ambice pátého Hamburku (kapitán David Jarolím) jsou spíše v oblasti teorie. Vede Wolfsburg (se stoperem Janem Šimůnkem) s 71 body, jen o dva góly má horší skóre mnichovský Bayern.

O bod zpět je Hertha Berlín (jejíž brankářskou jedničkou je Jaroslav Drobný), na tým z hlavního města další bodík ztrácí Stuttgart (se záložníkem Janem Šimákem). Rozhodne se tak nejspíše až v posledním kole, v němž Bayern hostí Stuttgart, Wolfsburg Brémy a Hertha se představí v Karlsruhe.

Šampaňské už chladí v Miláně, Barceloně a Manchesteru

Oslavné šampaňské už mohou chladit v Miláně, kde o víkendu může počtvrté v řadě slavit titul Inter. Pokud jeho městský rival AC prohraje v sobotu v Udine, budou mít svěřenci trenéra Mourinha při sedmibodovém náskoku jistou obhajobu. Pokud bude AC Milán bodovat, může Inter oslavit triumf po nedělním zápase proti Sieně (v níž působí Lukáš Jarolím).

Mistrovský hattrick má nadosah Manchester United. Rudí ďáblové zvládli středeční dohrávku ve Wiganu a po vítězství 2:1 jim stačí ve zbývajících dvou kolech získat jediný bod. Pokud svěřenci trenéra Fergusona v sobotu neprohrají s Arsenalem, nebudou již moci být předstiženi. Úspěšný ročník mohou United korunovat ve finále Ligy mistrů, v němž se utkají s FC Barcelona.

Katalánský velkoklub má ze všech zmíněných týmů nejsnazší pozici, k potvrzení titulu mu stačí získat jediný bod ze tří duelů. Protože ‚Barca‘ prohrála v sezóně jen třikrát, nedá se trojnásobné zaváhání předpokládat. Navíc o prvenství svěřenců trenéra Guardioly po drtivém vítězství na Realu před čtrnácti dny už nikdo nepochybuje...

V české Gambrinus lize je o titulu také nejspíše rozhodnuto, mistrovská Slavia může oslavit titul už v neděli po případném zaváhání Sparty a Liberce. Jistotu mohou sešívaní případně získat v pondělní dohrávce na Žižkově.

Reklama