Hlavní obsah

Plašil povýšil. Česká legenda se po roce v roli asistenta rezervy posunula na lavičku prvního týmu

Praha

Bezbrankový start nové etapy. Fotbalové Bordeaux vstoupilo po trenérském zemětřesení do nového ligového ročníku remízou s Nantes. Na lavičce domácího týmu premiéru v roli asistenta u prvního týmu absolvoval v pátek bývalý český reprezentant Jaroslav Plašil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Bordeaux Jaroslav Plašil.

Článek

Osmatřicetiletý rodák z Opočna ukončil na konci minulé sezony kariéru právě v Bordeaux, kde působil od roku 2009 s výjimkou jedné sezony, kdy hostoval v italské Catanii. V dresu Girondis vyhrál Francouzský Superpohár a jednou Francouzský pohár. Celkem nastoupil do 367 zápasů, vstřelil 20 branek a nahrál na třiačtyřicet gólů. S klubem okusil i Ligu mistrů či Evropskou ligu.

V Bordeaux se stal legendou. Když se před více než dvanácti měsíci loučil, tribuny desítky minut vyvolávaly jméno českého rodáka, který tehdy neudržel slzy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalé opory (zleva) Daniel Kolář, David Lafata, Jaroslav Plašil a Petr Čech se rozloučily s reprezentační kariérou před kvalifikačním duelem s Anglií v pražském Edenu.

Plašil se následně stal asistentem rezervy Girondins a vrhnul se na studium vyšší trenérské licence. „Jsem šťastný, že pokračuji v Bordeaux, kde jsem prožil největší část kariéry a chci zde žít," lebedil si Plašil.

Krátce před startem letošního ročníku Plašil povýšil, protože trenér prvního týmu Paulo Sousa byl jedenáct dnů před startem ligového ročníku odvolán. Hlavním koučem se stal Jean Louis Gasset, který působil v realizačním týmu jako asistent. Záhy pak na uvolněnou pozici poskočil bývalý reprezentant, který s českým národním týmem vybojoval bronz na mistrovství Evropy 2004 a celkem odehrál 103 utkání.

Reklama

Související témata: