Hlavní obsah

Hrál automaty, potřeboval peníze. Nebyl důvod zapírat, říká Hodúr o sázkařské aféře

Bratislava

Po provalení česko-slovenské úplatkářské aféry strávil noc v cele, pak přišel před disciplinární komisi Slovenského fotbalového svazu. Bývalý hráč Liberce či Mladé Boleslavi Ivan Hodúr (34) tvrdí, že nemá smysl zapírat. „Vím, že jsem udělal chybu a jsem připravený nést důsledky,“ řekl pro slovenský deník Šport.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Hodúr hrál za Nitru, Liberec (na snímku), Mladou Boleslav, Ružomberok, Zaglebii Lublin, Trnavu a Dunajskou Stredu. Ve slovenské reprezentaci odehrál 12 utkání.

Článek

Nejtěžší po něho byly první dny po vypuknutí aféry. „Byl to divný a dost nepříjemný pocit," popisoval situaci, když ho policisté odváděli z bytu v poutech. „Jeden den trénuji, usmívám se, na druhý den jsem v místnosti se zamřížovanými okny a přes okénko ve dveřích vám podávají jídlo. Tady už končí žerty," opisoval Hodúr své pocity po zatčení.

„Není příjemné, když slyšíte, že vaše jméno se objevuje v souvislosti s korupční aférou. Byl bych mnohem radši, kdyby se o mně mluvilo a psalo, že jsem nastoupil k utkání, přihrál nebo vstřelil branku," říká. Přiznává, že největší tlak už pominul a momentálně se vnitřně cítí relativně dobře.

Před disciplinární komisi přišel jako jediný z obviněných hráčů. „Členům komise jsem řekl, co jsem o domluveném průběhu utkání měl udělat. Nebyl důvod zapírat," vysvětloval svůj krok. Hodúr ani sám netuší, v jakém stádiu se vyšetřování momentálně nachází. „Udělal jsem chybu. Bohužel, nevrátím to zpět. Budu muset přijmout důsledky," dodává. S ostatními obviněnými není v kontaktu.

Dunajská Streda, kde Hodúr naposled působil, měla finanční potíže a hráči nedostávali peníze včas. „V kabině se neustále řešily finanční problémy. Za dva, tři měsíce jsem dostal kolem tisíce eur. Platím byt, mám auto, rodinu, děti a peníze jsem potřeboval. Najednou přišlo pokušení, na které jsem kývnul. Chyba," uvedl.

O uplaceném zápase věděl týden předem

Hodúr přiznává, že ovlivnil výsledek dvou utkání Dunajské Stredy venku. Na otázku jakým způsobem, odpověděl: „Při standardních situacích nebráníte těsně, necháváte hráči větší prostor." Hodúr vysvětlil, že o uplaceném utkání se vědělo asi týden předem a na tribuně byli lidé, podle nichž se postupovalo. „Když zůstali na tribuně, tak dohoda platila, když odešli, tak to padlo," řekl.

Sázky se týkaly konečného počtu inkasovaných gólů v utkání. Hodúr tvrdí, že na uplacené utkání sám nikdy netipoval. Přiznává však, že v minulosti hrál na výherních automatech, ale už s tím přestal. „Vyhledal jsem pomoc psychologa. Od té doby jsem čistý," uvedl o tomto období svého života.

V rámci odhalení úplatkářské aféry bylo v České republice a na Slovensku zadrženo celkem 18 lidí, kteří měli ovlivnit 19 utkání, z toho se čtyři zápasy hrály na Slovensku. Ve všech čtyřech figurovala Dunajská Streda. Obviněným fotbalistům hrozí tři až osm let vězení.

Reklama

Související témata: