Hlavní obsah

Třetí titul má v kapse, novou smlouvu s Basilejí také. Domů jsem se dostal až ráno, říká Vaclík

Basilej

Třetí mistrovskou korunovaci v řadě si v sobotu v noci užil brankář fotbalové Basileje Tomáš Vaclík. Po titulu se Spartou ovládl podruhé se švýcarským klubem tamní soutěž. K prvnímu místu přispěl jedenácti čistými konty, za výjimečné služby se navíc dočkal odměny v podobě prodloužení kontraktu do roku 2021.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Basileje Tomáš Vaclík.

Článek

Titul jste si výhrou 2:1 nad Sionem zajistili už pět kol před koncem soutěže. Byly oslavy veliké?

Docela ano. Věděli jsme, že v případě vítězství budeme mít jistotu prvního místa, takže většina z nás měla na stadiónu manželky, rodinné příslušníky nebo přátele. Hned po zápase se slavilo na stadiónu, pak jsme se přesunuli do centra města, a byť jsme dorazili až o půlnoci, bylo náměstí plné. Přitom celý den v Basileji pršelo a byla zima. Fanoušci byli ale fantastičtí. Když společné oslavy skončily, pokračoval každý po vlastní ose. Dorazili za mnou rodiče, byli jsme posedět. Domů jsme se dostali v šest ráno.

Ve druhé minutě nastavení jste přišel o dvanácté čisté konto. Štval vás inkasovaný gól nebo jste to už hodil za hlavu?

Nejdřív jsem měl vztek. Ani ne tak kvůli nule, ale člověk nikdy neví, co se může ještě přihodit. Kdybychom inkasovali podruhé, bylo po oslavách. Remíza nám nestačila. Po závěrečném hvizdu jsem to ale hodil za hlavu.

Máte třetí titul v řadě. Nezevšední člověku prvenství a oslavy?

Nikdy! Každý titul pro mě byl naprosto jiný. Ve Spartě jsem slavil poprvé v kariéře, další sezónu v Basileji to byl můj první rok v zahraničí. A teď už jsem zase v jiné pozici. Vybudoval jsem si místo jedničky, v jednom zápase jsem dostal i kapitánskou pásku.

Ještě před utkáním s vámi vedení prodloužilo kontrakt až do roku 2021. Co pro vás znamená smlouva na pět let?

Vyjádření mé důležitosti pro klub, čehož si moc vážím. Jsem v Basileji maximálně spokojený. Sportovně i z osobního hlediska. Švýcarsko je úžasná země. Přitom mi vedení řeklo, že pokud dostanu nějakou mimořádnou nabídku, bude s případným zájemcem jednat. Moc si jejich postoje cením.

Zbývá ještě pět kol do konce soutěže. Nebude mít tým problémy s motivací?

Loni jsme měli jistotu tři utkání před koncem ligy a moc jsme to nezvládli. Po oslavách jsme se vůbec nemohli dostat do rytmu, moc bodů jsme neudělali a nakonec jsme hladce prohráli i finále Švýcarského poháru. Teď máme šanci na rekordní bodový zisk, k tomu řada z nás bojuje o nominaci na mistrovství Evropy. Takže věřím, že zbytek ligy neodflákneme.

Reklama