Hlavní obsah

Skotsko má fotbalový hit! Reprezentant pod míru nastoupil za Celtic s dospělými

Je mu třináct, už ale hraje s hráči, z nichž většina již před delší dobou překročila hranici plnoletosti. Skotský fotbal tak má nový hit. Karamoko Dembélé totiž coby žáček nastupuje v týmu Celtiku do dvaceti let. Možná se přitom někomu vybaví dávný švédský film Reprezentant pod míru. Úsměvné dílko zasypává prach v archivech, mladík v dresu slavného klubu je však realitou.

Talent z Celtiku na sestřihu z utkání mládežnických týmů

 
Článek
Fotogalerie

Ve švédském snímku vystupuje malý chlapeček coby soupeř dospělých. Roztomilé, ovšem nereálné. Ve Skotsku je to ale stoprocentní skutečnost. Třináctiletý Karamoko Dembélé z Pobřeží slonoviny také samozřejmě ještě nemá patřičnou výšku, ale fotbalových kvalit se mu dostává více než dost. Až se mu říká nový Messi.

A tak mu trenéři dávají šanci v týmu s prakticky již dospělými. V klubové dvacítce si odbyl premiéru proti Hearts, v 81. minutě nahradil Jacka Aitchisona a zažil na vlastní kůži výhru 3:1. „Nevypadal na hřišti nepatřičně," přinášely hodnocení jeho zhruba desetiminutového pobytu na hrací ploše klubové stránky.

Jeho start je v Celtiku jedinečnou záležitostí a může lámat další rekordy. Může překonat právě Aitchisona, který je nejmladším střelcem Celtiku v historii. Při svém debutu v A-týmu, kdy mu bylo 16 let a 71 dnů, vstřelil proti Motherwellu hned při prvním kontaktu s míčem gól.

Ale do áčka to je ještě přece jen pořádný kus cesty...

Tam zatím řádí jiný Dembélé - Moussa, který v létě přišel z Fulhamu a před pár dny dal dva góly proti Manchesteru City. V příbuzenském vztahu ale tihle dva nejsou. Spojit je může jen to, že by nastoupili v jednom týmu...

Reklama

Související témata: