Hlavní obsah

S fotbalisty si zašpásovalo počasí. Vznikla z toho nevídaná situace

Kodaň

Něco takového se stává opravdu zřídka. Silný vítr, který se přehnal o víkendu nad některými zeměmi, způsobil pozoruhodnou situaci při utkání dánské fotbalové ligy Sonderjyske - Midtjylland. Domácí vyhráli 1:0, vítěznou trefu obstaral v 84. minutě Philip Zinckernagel, ale snad ještě více pozornosti vyvolala situace, která se odehrála o něco dříve.

Fotbalová kuriozita z Dánska

 
Článek

Bouře se silným větrem o víkendu kupříkladu zrušila cyklokros v Belgii na pobřeží Severního moře. To v Dánsku se fotbal hrál. V 74. minutě brankář Midtjyllandu Johan Dahlin rozehrával z vlastního pokutového území, přes mohutný nákop se míč vrátil až k němu a před nabíhajícím útočníkem ho chytil, čímž porušil pravidla.

Nejen rozhodčí nad někdy připomínanými možnými kuriózními situacemi kroutí hlavou, ale teď jedna taková nastala a bylo ji třeba řešit. Dánský arbitr správně nařídil nepřímý kop. Proč?

Balón opustil pokutové území, byl splněn předpoklad pro to, aby v tomto případě byl znovu ve hře. Nic na tom nezměnilo ani to, že míč se po mohutném poryvu větru do šestnáctky vrátil. A tam jím podruhé zahrál stejný hráč, což se nesmí.

Tolik pro fotbalové lajky. Možná by kuriózní situace ale zaskočila i odborníky. V případě, že takto poruší pravidla brankář, nařizuje se nepřímý kop. Pokud by se rukou dotkl míče hráč z pole (třeba v domnění, že míč není ve hře), kopala by se penalta.

Po dlouhých debatách tedy dostali výhodu domácí, ale standardní situaci neproměnili. Na vítězný gól si museli počkat deset minut. Díky němu drží šestou pozici a přiblížili se svému víkendovému soupeři, zatím čtvrtému, na rozdíl tří bodů.

Reklama

Související témata:
Vichřice