Hlavní obsah

Vrba končí. V Machačkale už je všechno jinak. Nový majitel je na seznamu FBI

Machačkala
Aktualizováno

Dění ve fotbalovém klubu Anži Machačkala nabralo rychlý spád. Trenér Pavel Vrba v něm po půl roce končí. "V návaznosti na úsporná opatření v klubu," upřesňuje zdroj blízký českému trenérovi. Zpráva se objevila pár hodin poté, co vyšlo najevo, že klub má nového majitele. Dagestánský tým koupil od ruského miliardáře Sulejmana Kerimova jiný bohatý obchodník Osman Kadijev.

Foto: fc-anji.ru

Trenér Pavel Vrba na archivním snímku.

Článek

Jedenáctý tým tabulky ruské ligy oznámil vlastnickou změnu dnes na svém webu poté, co uvedl, že má finanční problémy a bude muset prodat nejlepší hráče. Jako první opustil Anži kosovský reprezentant Bernard Berisha, jenž odešel do Těreku Groznyj. Následovat by měl brankář Belenov, útočník Boli z Pobřeží slonoviny, Ukrajinec Budkivskij, Francouz Obertan, ale třeba i ruský mladík Tigijev a další opory.

Místo Vrby přijde Rus Kononov

Vrba převzal Machačkalu na konci června, kdy po neúspěchu na mistrovství Evropy ve Francii opustil národní mužstvo. Třiapadesátiletému trenérovi se však v ruské lize příliš nedařilo a s dagestánským týmem po podzimu skončil na jedenáctém místě tabulky.

Společně s Vrbou v Anži působili bývalý manažer reprezentace Dušan Fitzel a někdejší trenér brankářů Plzně Martin Ticháček.

Vrbu, jenž měl podle ruských médií už delší dobu neshody s klubovým vedením ohledně přestupové politiky, nejspíš nahradí padesátiletý ruský kouč Oleg Konovov, který v minulosti vedl Lvov, Sevastopol a naposledy působil v Krasnodaru, který ho v září propustil.

Kadijev na seznamu FBI

Nový majitel Kadijev, jenž v minulosti vlastnil konkurenční Dynamo Machačkala, podle oficiální zprávy klubu vyrovnal všechny dluhy a závazky minulého vedení Anži. "Touží rozvinout potenciál klubu a dagestánských fotbalistů, což se dosud úplně nedařilo," napsal klub na webu.

Není určitě bez zajímavosti, že americká FBI zařadila nového majitele fotbalové Machačkaly už v roce 2002 na seznam hledaných osob, nicméně Kadijev nebyl nikdy za žádný trestný čin odsouzen, i když byl viněn z vydírání, padělání dokumentů a byl označen za muže číslo tři v hierarchii ruské mafie.

Dosavadní vlastník Kerimov koupil Anži v roce 2011 a začal do klubu pumpovat obrovské peníze. Díky tomu přišli například Brazilec Roberto Carlos, Kamerunec Samuel Eto'o, Francouz Lassana Diarra či nizozemský trenér Guus Hiddink.

Tým se brzy zařadil ke špičce ruské ligy a hrál evropské poháry, ale v roce 2013 kvůli finančním problémům svého majitele výrazně snížil rozpočet, přišel o největší hvězdy a v následující sezóně sestoupil. Mezi elitu se Machačkala vrátila hned po roce. Nyní ji dělí šest bodů od příček znamenajících účast v baráži.

Kde bude Vrba po ruském angažmá trénovat?
Sparta
10,4 %
Příbram
4,1 %
Plzeň
9,1 %
Rusko
2,1 %
Asie
3,9 %
Jiné
11,6 %
Zůstane bez angažmá
58,8 %
Celkem hlasovalo 8069 čtenářů.

Reklama

Související témata: