Hlavní obsah

Droppa o angažmá v Bandirmasporu: Není to Liga mistrů, ale ani žádný prales!

Robert NeumannSport.czPrávo

Na první pohled to vypadá jako špatný vtip. Z pozice reprezentanta a se statusem volného hráče se záložník Lukáš Droppa upsal na rok a půl Bandirmasporu. Čtrnáctému celku druhé turecké ligy. Sedmadvacetiletý fotbalista, který na podzim kvůli finančním potížím Tomsku v ruském klubu předčasně skončil, v rozhovoru pro Právo a Sport.cz svůj krok vysvětluje.

Foto: Sport.cz

Lukáš Droppa v dresu nového zaměstnavatele.

Článek

Upřímně, fanoušci v Česku jsou vaší volbou zaskočeni. O to víc, neboť jste nedávno uvedl, že se o vás zajímají například kluby ze spodku španělské La Ligy. Proč jste tedy zvolil nižší tureckou soutěž?

Na záporných reakcích se odrážejí právě tyto moje věty z kraje ledna, které však byly špatně podány. Vyplynulo z nich, že snad čekám na Barcelonu. Tak to samozřejmě nebylo. Řekl jsem, že španělské kluby vyčkávají do poslední chvíle, což si nemůžu dovolit riskovat. A také, že pokud bych byl mladší, bylo by pro mě snazší dostat se do bundesligy. Nic víc.

To nemění nic na tom, že váš krok je překvapivý.

Vzhledem k tomu, že mi bylo ze strany spousty klubů předtím slibováno, že zbývá jen podepsat smlouvu... Třikrát jsem měl sbalený kufr, čekal pouze na letenky, jenže to padlo.

Jinými slovy, nechtěl jste už déle čekat?

Nechtěl jsem se třepat do poslední chvíle. Kdybych Bandirmaspor odmítl, lepší angažmá do konce přestupního období už se třeba neobjevilo. Pochopitelně, pokud bych měl konkrétní nabídku ze španělské nebo německé ligy, logicky bych sáhl po ní. Po zkušenostech se zmíněnými třemi kluby jsem už ale nemínil pokoušet osud.

O které kluby se jednalo?

Například o kyperský APOEL. Volali mi na Štědrý den, ať jim dám za dva dny vědět, jestli mám zájem u nich hrát. Byl jsem nadšený, takový velký klub bych si nedovolil odmítnout. Jenže za dva dny to stopl trenér. Potom krachla jednání s bratislavským Slovanem, kdy už byla vypracována smlouva. A tak dále.

Byl ve hře i návrat do české ligy? Mluvilo se o Plzni, Slavii, Spartě.

Když se podíváte na jejich soupisky, nikdo z nich defenzivního záložníka nepotřebuje. Měl jsem nabídky z třech jiných českých klubů, ale preferoval jsem zahraničí.

Kdy jste se začal strachovat, že neseženete dobrou adresu?

Ocitl jsem se potřetí v této situaci. Původně jsem si myslel, že bude nejsnadněji řešitelná. Byl jsem dlouho v klidu. Jenže když desátého ledna nevyšly námluvy s jedním zájemcem, vycítil jsem, že už nemám sílu, aby se mnou takhle manipulovali. Tehdy jsem si řekl, že vezmu první dobrou nabídku.

Co znamená dobrá nabídka?

Aby byl spokojený já i rodina. Když jsem končil v Rusku, mým cílem byla turecká liga. Jenže po atentátech jsem se této destinace trochu lekl. Od kluků, co v Turecku působí, jsem byl upozorněn, které kluby jsou problémové, a kde hrozí největší nebezpečí. V případě Bandirmasporu mě bylo ujištěno, že je všechno ok. Já jsem ovšem nekývl hned. Když mi manažer oznámil, že mám dvě hodiny na rozmyšlenou, nevěděl jsem, co dělat. Pět minut jsem byl přesvědčený, že poletím, dalších pět minut, že to shodím ze stolu.

Co vás přesvědčilo?

Osobní zkušenost. Přijel jsem, podíval se na město, okoukl stadión, podmínky v klubu. Přivítání bylo skvělé, přišla spousta fanoušků, dokonce i starosta. Ve městě mě lidé poznávali, chtěli se se mnou fotit! Bandirma leží u moře, jsem příjemně překvapený, jak hezká je. Jsou sice na čtrnáctém místě, ale staví nový tým, příští sezónu chtějí zaútočit na postup do první ligy. To mi dodalo energii, že to tady zkusím.

Na podzim jste nakoukl do národního týmu. Neobáváte se, že pro kouče Jarolíma je druhá turecká liga málo?

Další kvalifikace je v březnu, za měsíc přece nezapomenu hrát fotbal. Pokud mě trenér nepozve, budu to plně respektovat. Jsem si vědom, že je to krok zpátky. Ale lepší být v menším klubu a hrát, než jít do velkého a sedět na lavičce. Někdo může namítnout, že jsem se zbláznil. Ano, raději bych byl v nejvyšší soutěži, jenže zase to nestojí tak, že bych se zakopal do pralesní ligy. Nejedná se o Ligu mistrů, ale není to žádné odpadliště. Brankář Bičík také v Turecku působil ve druhé lize a dostal se do Sparty.

Ale přesto, není obvyklé, aby šel reprezentant do nižší soutěže.

Kdyby mi tato nabídka přišla před půl rokem, bez váhání bych po ní sáhl. Když jsem teď byl v reprezentaci, neznamená, že jsem najednou mistr světa. Jsem pokorný, vážím si toho, kam až jsem se dostal. Tuto nabídku by přijalo devadesát procent fotbalistů z Česka, proč by pro mě měla být špatná.

Mnozí vám předhazují, že jste upřednostnil peníze před sportovní stránkou...

Proč chodí hráči z Premier League do Číny, přestože vydělávají milióny liber? I pro mě jsou v tuto chvíli finance důležité. Ale ne nejdůležitější. Odmítl jsem například jednu nabídku z Česka, kde bych možná vydělával víc než tady. A určitě bych se vyhnul nabídkám tureckých mužstev z nebezpečných oblastí, kde je nulový prostor pro rodinný život. V Bandirmě můžu být s rodinou. Pro 11měsíční dcerku bude lepší sluníčko v Turecku, než zmrzlé Rusko.(směje se) Takže, na prvním místě byla rodina, nikoli peníze.

Reklama

Související témata: