Hlavní obsah

Pokorný se stává oporou Montpellieru. Ve Francii si užívá fotbal i volno

Montpellier/Praha

Mimořádně příjemné Velikonoce prožil český fotbalový obránce Lukáš Pokorný ve službách Montpellieru. V dresu francouzského klubu přispěl v posledních dvou zápasech výbornými výkony k šestibodovému zisku, a tak tým dostal za odměnu dvoudenní volno. Třiadvacetiletý rodák z Liberce byl přitom v bojích o záchranu jednou z opor týmu.

Foto: Sport.cz

Lukáš Pokorný (12) se v základní sestavě zabydluje, to Steve Mounie je týmovým útočníkem číslo jedna.

Článek

Během víkendu jste porazili Lorient, který rovněž patří k ohroženým klubům. Představovalo vítězství velkou úlevu pro celý klub? Máte v boji o záchranu klid?

Spoluhráči tvrdí, že je potřeba mít k jistotě ještě o dva body víc. Ale odskočili jsme na osm bodů právě Lorientu, který je na první sestupové příčce. Bylo důležité spodek soutěže odstřihnout a nedat soupeři naději. Já se moc těšil, protože jsem měl takový vnitřní pocit, že zápas dobře dopadne. Zvládli jsme to skvěle takticky. Taky nám trenér dal za odměnu dva dny volna.

Po sérii čtyř duelů, které jste proseděl na lavičce, jste hrál tři poslední zápasy, přičemž dvakrát Montpellier vyhrál s čistým kontem. Šlo o velký impulz pro sebevědomí?

Věřím si víc. Hraju proti vynikajícím fotbalistům, které jsem ještě na podzim sledoval jen v televizi. A teď se přesvědčuju, že jim stačím rychlostně, technicky, kondičně i takticky. Prožívám v reálu takový vlastní sen.

Ani na okamžik vás nepřepadly pochybnosti, zda byl lednový přestup správný?

Nikdy! Bylo by bláhové si myslet, že budu hrát nonstop od prvního duelu. Já byl překvapený, když jsem po příchodu začal nastupovat. A vlastně i tu lavičku jsem následně bral jako další krok kariéry. Neberu přestup do Montpellieru tak, že mám splněno, protože jsem vybojoval zahraniční angažmá a vydělávám peníze. Chci být úspěšný! Nehodlám podlehnout uspokojení z přestupu a přijmout lavičku náhradníků. I proto jsem v tréninku intenzívně pracoval a trenér se nebál dát mi důvěru.

V následujícím kole se utkáte s PSG. Bude to největší zápas vaší kariéry?

Rozhodně. Je to svátek pro celý klub. Nikdo moc nepočítá, že bychom je porazili. Svůj mini šampionát v boji o záchranu jsme zvládli a tohle je bonusový zápas.

Na čele soutěže je však Monako. Komu veřejnost přeje titul více?

Mám pocit, že Monaku. Oni hrají hezký fotbal, jímž lidi baví. Mají mladý tým, který přitahuje pozornost a sympatie. PSG není moc populární díky finanční pomoci ze zahraničí. Fanoušci tým určitě nezbožňují.

Jak jste prožil velikonoční svátky? Dorazil za vámi někdo z blízkých?

Tradice ve Francii jsou trošku jinačí. O Velikonočním pondělí se schovávají po bytě čokolády a děti dobroty hledají. My jsme si s přítelkyní koupili mazanec, chtěli jsme si připomenout české Velikonoce. A v pondělí jsme si udělali výlet a odpočívali na pláži. Nikdo za námi nedorazil, protože do Montpellieru nelétá přímý spoj a do Marseille jen v létě.

Už máte místo vašeho nového působiště prozkoumané?

Cítím se tady jako doma. Vybral jsem byt patnáct minut od tréninkového centra a patnáct kroků od pláže. Je to skvělé místo. Člověka nabije energií, když si sedne ráno po probuzení na terasu a kouká na východ slunce. Poznáváme okolí i město. Už víme, kde a co nakoupit nebo jakou restauraci vybrat.

Reklama

Související témata: