Hlavní obsah

Rajty, proč? Zpráva o smrti explzeňského fotbalisty zasáhla svět! Kondoluje i UEFA

Praha

Prohra 0:2 na Letné s rivalem Spartou a tedy výrazné komplikace v cestě za obhajobou titulu? To ještě nebyla v neděli pro fotbalisty Plzně ta nejhorší věc. Mnohem hrůznější zpráva teprve následovala! Bývalý člen kádru František Rajtoral, který se podílel na zisku čtyř ligových primátů západočeského celku, spáchal sebevraždu. Jednatřicetiletý obránce, který naposledy působil v Gaziantepsporu, se oběsil ve svém domě v Turecku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

František Rajtoral (1986-2017)

Článek

„V těchto chvílích jsou veškerá slova zbytečná, přesto cítím potřebu se alespoň touto cestou krátce vyjádřit. Chtěl bych v první řadě vyjádřit upřímnou soustrast celé rodině a všem lidem z hráčova blízkého okolí. Nic však nezmírní bolest, která zasáhla celou viktoriánskou rodinu. Všechny góly, body, vítězství a tituly jsou v tuto chvíli nepodstatné, jsme zarmouceni odchodem velkého viktoriána, a především skvělého člověka a kamaráda. Napadají mě v tuto chvíli jen následující slova: Rajty, díky za všechno. Nikdy na tebe nezapomeneme!" cituje oficiální plzeňský web generálního ředitele klubu Adolfa Šádka.

Památku oblíbeného hráče vyrazili již včera v noci uctít fanoušci zapálením svíček přímo před stadiónem ve Štruncových sadech.

Podle tureckých médií Rajtoral trpěl psychickými problémy a sebevraždu spáchal z rodinných důvodů. V době úmrtí byl v domě sám.

Šokující zpráva někdejšího reprezentanta zasáhla celou veřejnost, na sociálních sítích vyjadřuje lítost a soustrast rodině i pozůstalým řada hráčů. „Rajty, proč?," ptá se například další zadák Jan Rajnoch. „O psychických problémech sportovců se moc nemluví, nikdo to neřeší a nikoho to nezajímá. Pak to takhle dopadá. Zlomená hlava je horší než zlomená noha."

Přidávají se i soupeři ze Sparty, na Twitteru reagovali třeba Lukáš Vácha nebo obránce Costa: „Můžeme být nepřátelé na hřišti, ale život je důležitější než všechno. We are one people. R.I.P."

S kondolencemi přispěchaly také kluby, Příbram či německý Hannover, kde krajní bek na jaře roku 2014 hostoval. Vyjádření soustrasti přidala i Evropská fotbalová unie (UEFA).

"Franto, budeš nám chybět. Celá viktoriánská rodina truchlí, fotbal jde zcela stranou..." napsala Plzeň na twitteru.

Reklama

Související témata: