Hlavní obsah

Břídil z Juventusu nezvládl penaltu á la Panenka. Spoluhráč ho napadl, vzteky si pak zlomil prst

Bukurešť

Ne všichni mohou být míčovým virtuózem jako Klokan století z Vršovic... Penalta kopnutá dloubáčkem může přinést věčnou slávu jako české legendě Antonínu Panenkovi, ale v případě neúspěchu také zlobu spoluhráčů. Rumunský fotbalista George Calintaru v sobotu mohl zajistit Juventusu Bukurešť remízu v derby s FCSB, ale v nastavení pokazil penaltu a málem se popral se spoluhráči. V šatně si pak vzteky způsobil zranění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Antonín Panenka byl jiný střelec než rumunský nešťastník...

Článek

Až v Anglii si všimli, že ne každý může být Panenka... Rumunský nešťastník ležérní dloubáček nezvládl, a když jen o vlásek ušel lynči spoluhráčů, ublížil si sám!

Pojem "Panenkova penalta" platí od bělehradského finále mistrovství Evropy 1976.

„Už asi dva měsíce před šampionátem jsem se rozhodl, že když budu kopat penaltu, pošlu míč doprostřed branky," vzpomínal Antonín Panenka. Během turnaje bydlel na pokoji se zkušeným brankářem Ivo Viktorem, jehož v lize stejnou kulišárnou už přelstil. Jenže troufnout si na ni také v penaltovém rozstřelu finále mistrovství Evropy...!?

„Ivo mě zrazoval. Dokonce vyhrožoval, že mi nedá klíč od pokoje, jestli penaltu zvorám. Ale po finále mi sám odemkl dveře," dával Panenka ještě po letech k lepšímu.

Zástupce kapitána se sápal na nešťastníka

Jeho rumunský následník každopádně zle pohořel. Juventus prohrával 1:2 a hrál v oslabení, když v páté minutě nastavení dostal možnost kopat penaltu za ruku ve vápně. Míč si postavil Calintaru a rozhodl se zopakovat slavný Panenkův dloubáček. Jenže pokus se mu vůbec nepovedl a míč skončil v náručí brankáře. Sudí zápas ihned ukončil a Juventus prohrál.

Osmadvacetiletý bek se místo podpory dočkal zloby spoluhráčů, kteří se do něj pustili slovně a zástupce kapitána Valentin Barbulescu ho dokonce napadl fyzicky. Ostatní hráči je museli od sebe odtrhnout. Calintaru po příchodu do šatny vzteky praštil do stolu a zlomil si prst na ruce.

Nováček rumunské ligy Juventus má po sedmi kolech sedm bodů při skóre 4:11 a stále čeká na premiérovou výhru. Trenér Daniel Oprita po utkání prohlásil, že hodlá u týmu skončit.

Reklama

Související témata: