Hlavní obsah

Rozehnal: Lyon vyhraje znovu

PRAHA

Šestinásobné zastoupení bude mít český fotbal ve francouzské lize, která odstartovala v pátek pozdě večer zápasem úřadujícího mistra z Lyonu s Nantes. Právě šampión z posledních pěti let je znovu hlavním favoritem soutěže vicemistrů světa. Ale všichni Češi by měli favoritovi šlapat na paty.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

David Rozehnal na archivním snímku ze soustředění české reprezentace.

Článek

"Bude to liga Lyonu a zbytku Francie," usmívá se David Rozehnal, český reprezentant ve službách Paris St. Germain. "Oni jsou prostě skvělí. Mají sílu ve všech řadách. A během léta znovu nakoupili kvalitní hráče," líčí Rozehnal.

Mistrovi chtějí šlapat na paty

Netroufá si odhadnout, jestli někdo může vládu Lyonu přerušit. "Hráli jsme s nimi minulý týden Superpohár. Chyběli jim hráči, kteří byli na mistrovství světa, a stejně jsme je nepřehráli," krčí rameny už stabilní opora Paris SG. Přesto Rozehnal věří, že by právě jeho tým, přes léto obrozený, mohl šlapat šampiónovi na paty. "Chci věřit, že jsme toho schopní. Vysoko bude určitě také Bordeaux a Monako, které loni propadlo. Počítat se musí s Marseille," přemítá Rozehnal.

Připomíná, že není možné odepsat nikoho dopředu. "Nováčci hrají výborný fotbal. V loňské sezóně dělali starosti všem. A už je pravidlem, že vždy vyskočí někdo z týmu, s nimiž se nepočítá," připomíná Rozehnal.

Češi ve čtyřech klubech

Ve francouzské soutěži se bude potkávat s českými zástupci ve čtyřech klubech. V Auxerre načal třetí sezónu stoper René Bolf, v Bordeaux válčí o uhájení druhého místa a prestiž v Lize mistrů Vladimír Šmicer. Na lavičce St. Etienne je od léta trenér Ivan Hašek, v Monaku pak k mazákovi Jaroslavu Plašilovi, působícímu v klubu od roku 2000, přišel útočník Jan Koller.

"Monako mi Honzovým nákupem udělalo velkou radost. A současně si myslím, že je to největší přestup léta ve Francii. Podobného útočníka má jen Lyon, kde hraje Carrou. Ale Honza je dvakrát lepší," tvrdí Rozehnal. Zajímavé nákupy však podle jeho slov dělaly i další kluby. Právě Lyon získal Kallströma z Rennes za šest miliónů eur a z Monaca Squillaciho za 7,9 miliónu eur. Tým mistra naopak opustil Monsoreau, za něhož Monako zaplatilo 4,9 miliónu eur, Rozehnalův tým získal z Nice Sammyho Traoreho a z Nantes výborného brankáře Landreaua.

Rozehnala by měl příchod Kollera děsit, protože jako stoper se s ním určitě na hřišti potká. "A velmi dobře vím, že když dostane míč, je skoro nemožné ho odstavit. Honza se určitě prosadí," nepochybuje Rozehnal stejně jako odborníci o úspěchu mise rodáka ze Smetanovy Lhoty.

Mladý hráč Paris St. Germain však bude mít zřejmě jiné starosti. Během léta prošel přeškolením na štítového záložníka. "Od začátku soutěže na tomhle postu asi hrát nebudu, ale časem asi jo. Ještě jsem neměl dost času všechno zažít, ale moc se mi ta pozice líbí. Mám rád ofenzívní hru, navíc bych byl více u míče," přemítá Rozehnal.

Věří, že ať už jako stoper nebo záložník naváže na loňskou sezónu. "Ta byla mojí nejlepší v kariéře. Měl jsem málo času na přípravu, ale chci svoji výkonnost posunout dále."

Reklama

Související témata: