Hlavní obsah

Brabce štve, že v Genku není v základu. Zažil to už ve Spartě

Genk/Praha

Nepříjemná situace pro každého fotbalistu. Pětadvacetiletý stoper Jakub Brabec vypadl ze základní sestavy belgického KRC Genk. „Jsem teď třetí stoper, jako kdysi ve Spartě. Zahraju si tak jednou za čtrnáct dní. Není to příjemné, štve mě to, ale pořád lepší než jen leštit lavičku,“ přiznal v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Jakub Brabec.

Článek

Posadil ho na ni nizozemský kouč Albert Stuivenberg, který přišel loni v prosinci do Genku z Manchesteru United, kde dělal asistenta. „V létě si přivedl hráče a mezi nimi ze Švédska ghanského stopera Josepha Aidooa. Když si trenér přivede nové borce, mají to ti stávající těžší. Po nějakých dvanácti podzimních zápasech, co jsem odehrál, jsme neměli ideální výsledky, ztráceli jsme i se slabšími týmy. Trenér udělal opatření, jedním z nich bylo, že mě posadil na lavičku. Kluci pak uspěli s Anderlechtem a Bruggami. Jenže od té doby zase nic," konstatoval Brabec.

Kouč je v ohrožení

Genk je v tabulce až devátý, což je hluboko za očekáváním vedení klubu. „Spekuluje se o tom, že možná skončí. Poslední dva zápas, před týdnem v té době s předposledním Mechelenem a ani v sobotu s posledním Eupenem jsme nezvládli výsledkově ani herně. Nespokojené je jak vedení klubu, tak zejména fanoušci. Pokud k výměně dojde, měl bych během roku a půl třetího trenéra, což také není úplně ideální, ale třeba se to pro mne otočí zpátky a budu hrát," pravil Brabec, ale rozhodně v hlase nebylo přání, aby se osud kouče naplnil.

Se situací se český reprezentant nevyrovnává lehce, ale nepanikaří. „Nejsem úplně spokojený, štve mě to, každý chce hrát, ale takovou situaci už jsem zažil před časem ve Spartě, takže se s tím vyrovnávám snáz. Tady se dostanu na hřiště vzhledem k nabitému programu jako třetí stoper alespoň jednou za čtrnáct dní. Dokonce jsem suploval i na pozici defenzívního záložníka. Vzhledem k tomu, že kolegové stopeři sbírají hodně karet, tak často jeden či druhý chybějí. Chtěl bych samozřejmě hrát každý zápas, ale tohle je lepší než jen leštit lavičku. Ve středu hrajeme pohár s Beverenem a ten bych měl hrát, jeden stoper má karty," přál si.

Genk je v prostředku tabulky. Není to poprvé, kdy na podzim ztrácí spoustu bodů. „Je pravda, že se to opakuje. Poztrácíme zbytečně body v duelech s papírově slabšími týmy, na jaře už je nedoženeme a pět šest bodů pak chybí, abychom se dostali do play off 1, v němž se hraje o titul a Evropu. Loni nám scházel jeden bod. Bojím se, aby se to neopakovalo," přiznal Brabec.

Vánoce stráví v Belgii

Belgická nejvyšší soutěž se hraje i přes Vánoce, podobně jako anglická Premier League. „Program je opravdu hodně nabitý. Do přestávky nás čeká ještě pět zápasů. Už zmíněné čtvrtfinále Belgického poháru s Beverenem. To chceme vyhrát a postoupit do lednového semifinále. Do Evropské ligy by nám tak zbývaly jen tři zápasy. Kdybychom pohár v březnu vyhráli, neúspěch v belgické lize by to překrylo. V té nás čekají letos ještě čtyři zápasy, budeme hrát dokonce 23. a 27. prosince. Pak dostaneme týden volna a po Novém roce začne příprava. Liga startuje už 21. ledna," nastínil Brabec nejbližší program.

Vánoce tak podruhé stráví v Belgii. „Už loni to tak bylo, Štědrý večer jsme posunuli na 28. prosince a oslavili ho společné s mými i manželčinými rodiči. Letos to plánujeme tak, že ho oslavíme sami s manželkou Katkou a dcerou Natálkou v Belgii, už je jí skoro dva a půl roku a vnímá tyhle věci jinak. Po posledním utkání vyrazíme do Čech a objedeme nejbližší," prozradil český stoper Genku, jak stráví volný týden na konci roku.

Reklama

Související témata: