Hlavní obsah

Troufalost nebo bláznovství? Bílek a spol. kují ve Španělsku loupeživé pikle

Radek MalinaSport.czPrávo

Zápas jara nadešel! Pro českou fotbalovou reprezentaci přichází nejtěžší utkání, které si vůbec kdo dokáže představit. V Granadě ve 22 hodin čeká tým trenéra Bílka bitva se Španělskem, týmem úřadujících mistrů světa a Evropy. V kvalifikaci o ME 2012 tíží český tým ve skupině I vroubek v podobě klopýtnutí s Litvou hned v úvodním zápase boje o šampionát v Polsku a na Ukrajině. Češi si uvědomují sílu soka, ale ve skrytu duše plánují velkou fotbalovou loupež. Jde o bláznovství, troufalost nebo realizovatelný sen?

Foto: Marcelo del Pozo, Reuters

Trenér reprezentačních fotbalistů Michal Bílek (vlevo) a kapitán týmu Tomáš Rosický

Článek

Až se Bílkem vyvolená družina střetne v Granadě s nejlepšími fotbalisty světa, nečekejte žádné pestré fotbalové menu. Bylo by nadmíru bláhové si myslet, že se Češi mohou Španělům postavit zpříma. „Domácí nemají v sestavě výraznou slabinu. Ať vezmete kohokoliv z jejich kádru, půjde o obrovskou individualitu,“ připouští drtivou převahu soupeře Michal Bílek, trenér české reprezentace.

Jeho tým se v prvním jarním vystoupení při přípravě v Chorvatsku prezentoval bídným představením. Troufale tedy zní slova o uloupení bodu či snad rovnou dokonce tří šampiónům planety a to ještě na jejich půdě! „I takhle výborné mužstvo může klopýtnout,“ dodává svěřencům sebevědomí Bílek. Právě psychickou sílu budou jeho borci potřebovat. Zkuste si namátkově porovnat hráče z jakéhokoliv postu obou sestav.

Mohou se Češi v některém místě soupeři rovnat? Snad v bráně, kde je Casillasovi rovnocenným parťákem Čech. Ale jinak? Máme Rosického, bez něhož je český tým poloviční a jeho hra je pořád výjimečná. Jenže vezměte soky ze španělské zálohy, jimž bude čelit...

Stojí proti týmu za deset miliard

Porovnejte výčet úspěchů borců z české sestavy s triumfy soupeře. Seznam pohárů a medailí na španělské straně bude nekonečný, zatímco k souhrnu vítězství borců trenéra Bílka by stačilo pár řádek. A ke stejnému závěru dojdete v jakémkoliv směru. Ať půjde o porovnání z hlediska ekonomického, kdy můžete kádr soka ocenit bez přehánění na deset a půl miliardy korun! Či podle počtu skutečně těžkých zápasů hraných pod drtivým tlakem na klubové úrovni v domácí soutěži nebo duelů na evropské scéně.

„Je nesmírně složité proti Španělsku uspět. Doma prakticky neprohrávají. Lze s nimi hrát, pokud nemají den, což bych si moc přál,“ usmál se Bílek s vidinou blížícího se zápasu.

A pak je tu prostě aktuální rozpoložení soupeřů. Zatímco Španělé jsou na vlně úspěchu, tým nastupuje bez větších zásahů už delší dobu a hráči po dlouhých letech odložili řešení klubové příslušnosti, český výběr hledá tvář. Má svoji osu v podobě Čecha, Rosického, Hübschmana, Plašila a uzdravivšího se Baroše. Ale jinak? Trenér těžko hledá správné varianty, protože vytipovaní borci prostě nedokáží udržet formu. Před soubojem se Španěly navíc poněkud nečekaně volil sázku na mladíky, kteří fotbal nejvyššího kalibru teprve poznávají.

Rosický: Zkusíme soupeři ublížit ofenzivou

Je jasné, že Česku v dnešním souboji připadla role outsidera. Bílkovi vyvolení se však zdráhají položit hlavu na špalek. „Dokážeme Španělům ublížit,“ burcuje tým kapitán Tomáš Rosický. „Neztotožňuji se s názorem, že můžeme uspět jen omylem nebo náhodou. Jestli existuje způsob, jak Španělům ublížit, pak ofenzivou. My nejsme tým obranářů,“ snaží se spoluhráčům dodat kuráž Rosický.

I Bílek kuje pikle. „S Litvou jsme doma ztratili tři body. Někde venku je prostě musíme získat zpátky. A šanci dostaneme už ve Španělsku. Věřím, že hráči podají vynikající výkon, a pak můžeme myslet na úspěch,“ naznačuje český reprezentační trenér touhu uloupit obhájcům evropského zlata kvalifikační body.

Do karet mu hraje skutečnost, že Španělům chybí zraněný stoper Puyol, a tak musí domácí obrana nastoupit v netradičním složení. Navíc útočník Torres se v koncovce týdny trápí.

Už za pár hodin pozná český tým svoji skutečnou sílu. „Jakýkoliv bodový úspěch by nás nesmírně posílil do dalších kvalifikačních bojů,“ připouští Bílek, že i remíza by proti španělským toreadorům byla úspěchem více než jen senzačním.

I proto je nadmíru jasné, že taktika bude veskrze defenziva opepřená zase jen defenzivou. Však také Bílek přiznává, že obrannou činnost jeho tým piloval více než kdy v historii. „Velmi důkladně a podstatně více,“ přitakává český reprezentační trenér. „Musíme Španělům fotbal otrávit. Hru zpomalit, rozbít, rozkouskovat,“ naznačuje možnou cestu k úspěchu záložník Jaroslav Plašil. Je však otázka, do jaké míry Španělé po posledních upachtěných výhrách nad Kolumbií a Skotskem proložených debaklem s nenáviděným Portugalskem dovolí českému týmu realizovat jeho plány.

Zápas v Granadě začíná ve 22 hodin, přímý přenos vysílá ČT 4 a podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz. Hlavním rozhodčím je Maďar Victor Kassai.

Předpokládané sestavy:
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Capdevila - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Iniesta, Villa - Torres.
Česko: Čech - Pospěch, Sivok, Hubník, M. Kadlec - Hübschman, Polák - Plašil, Rosický, Hloušek - Baroš.

Reklama

Související témata: