Hlavní obsah

Nadějný los: Čeští fotbalisté narazí v baráži na Černou Horu, začnou doma

dos, zp, oc, vapSport.cz

Teprve v polovině listopadu se ukáže, zda měl polský internacionál Zbigniew Boniek šťastnou ruku. Krakovský los je každopádně nadějný. Česká fotbalová reprezentace se v baráži o postup na EURO 2012 v Polsku a Ukrajině utká s Černou Horou, tedy s týmem, který samostatně funguje teprve od roku 2007 po odtržení od Srbska. Bílkovi svěřenci sehrají první zápas 11. listopadu od 20:15 doma, odvetu 15. listopadu venku.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Černohorci Milan Jovanovič (vlevo) a Milorad Pekovič se radují z postupu do baráže. V ní narazí na Rosického a spol.!

Článek

Černohorci v kvalifikační skupině G dvakrát remizovali s Anglií a vyřadili třeba Švýcarsko, účastníka loňského mistrovství světa. Přesto musejí Češi tohoto soupeře s povděkem přijmout, protože Turecko či Bosna a Hercegovina momentálně disponují přece jen větším potenciálem. A všemi nasazenými týmy vytoužené Estonsko připadlo šťastnějším Irům.

Nasazené týmy, mezi nimiž byli i Češi, měly původně začínat venku a mít výhodu odvety v domácím prostředí. UEFA to však na poslední chvíli změnila, pořadatelství se také losovalo. A právě odveta na horké půdě v Podgorici, kde minulý týden nevyhráli ani Angličané, může být problém.

Dvě remízy s Anglií varují

„Vybírat si soupeře je ošidné. Každopádně bychom raději začínali venku a odvetu měli doma,“ přál si před losem trenér národního týmu Michal Bílek. "Nemyslím si, že Černá Hora je snadným soupeřem," komentoval pak výsledek losu.

"Zaujaly mě dvě jejich remízy s Anglií. Doma s Angličany dokázali vyrovnat v poslední minutě. Zajímavé je, že až na Anglii doma, nikomu nedokázali dát v kvalifikaci více než jeden gól! A to mají takového útočníka jakým je Mirko Vučinič z Juventusu Turín. Do zápasů je už krátká doba, ihned začneme pracovat na sběru informací. Seženeme si co nejvíce DVD se zápasy, hlavně z posledního období," plánuje Bílek s tím, že v baráži očekává dva výsledkově těsné zápasy.

"Je to takový neutrální los. Turky jsme nechtěli nikdo, další varianty byly poměrně vyrovnané. Moc informací o nich zatím nemáme, ale začneme je získávat takřka okamžitě, abychom byli dostatečně připraveni," reagoval na jméno soupeře manažer národního týmu Vladimír Šmicer v rozhovoru pro ČTK.

Fotbalisté Černé Hory na tréninkufoto: Reuters/Christian Hartmann

Kouč Černohorců s losem spokojen

Černohorci staví na osvědčených jménech z italské Serie A. Kouč Branko Brnovič může spoléhat na kanonýra a kapitána Vučiniče (Juventus) i Jovetiče (Fiorentina). Brnovič v devadesátých letech působil jako hráč v Espaňolu Barcelona. V září nahradil Zlatka Kranjčara, kterému předtím dělal asistenta.

Kouč Černé Hory Branko Brnovičfoto: Reuters/Christian Hartmann

"S výsledkem losování jsem spokojen, s tím, že druhý zápas hrajeme doma, pak ještě víc. Za nic na světě jsem nechtěl Portugalsko, osobně jsem si přál Irsko, což by pro nás byl ideální soupeř, neboť jsme s ním hráli v minulé kvalifikaci, dobře ho známe a vyhovuje nám styl jeho hry," kvitoval krakovský los kouč Brnovič.

"Češi jsou silní, jejich fotbalová škola velice dobrá, ale i tak myslím, že jsme měli při losu štěstí. Máme kvalitní tým, jemuž věřím. Hráči však budou muset prokázat fotbalový kumšt, stejně jako fyzické i duševní síly, jako tomu bylo proti Anglii. Můžeme mít v mužstvu velká jména, ale ta nám baráž nevyhrají," dodával kouč Černohorců Branko Brnovič.

Fotbalová reprezentace Černé Hory, která bude soupeřem českého týmu.foto: http://fscg.co.me

Černohorci za sebou ve skupině G nechali nejen Švýcarsko, ale také Wales i Bulharsko. Momentálně však mají sérii pěti zápasů bez výhry, během níž inkasovali deset gólů.

Pravděpodobná sestava Černohorců:
M. Božovič - Zverotič, V. Božoviž (Delibasič), Savič, Džudovič - Pekovič, Vukčevič, Kaščelan (Jovanovič), Jovetič - Beqiraj (Damjanovič), Vučinič.

S českým týmem se zatím nikdy neutkali. Už proto, že samostatně hrají až od roku 2007 po odtržení od Srbska.

Bookmakeři Čechům věří

Podle aktuálního žebříčku FIFA by měl být favoritem soupeř národního týmu. Černohorci se vyšvihli na 22. místo, Čechům patří až 40. příčka. Podle servru transfermarkt.de by zase měli být lepší Češi – cenu jejich kádru vyčíslil na 93,9 miliónu eur, zatímco Černohorci dali dohromady sumu jen 72,8 miliónu eur.

Podle bookmakerů byl los k Rosickému a spol. milosrdný. Třeba sázková kancelář Tipsport míní, že by Češi měli postoupit, na což vypsala kurs 1,55. Na postup Černé Hory si lze vsadit v kursu 2,15.

Největší pozornost v Evropě vzbudila dvojice Turecko – Chorvatsko. Obě země se naposledy utkaly ve čtvrtfinále mistrovství Evropy 2008, v němž Turci dokázali v poslední minutě prodloužení vyrovnat na 1:1 a pak postoupit na pokutové kopy. Osud si pak zašpásoval s Bosnou a Portugalskem. Ti samí soupeři spolu sehráli již minulou baráž o postup na MS 2010 – a oba zápasy skončily výhrou Portugalců 1:0.

Los baráže o postup na ME v roce 2012:
Česko - Černá Hora, Turecko - Chorvatsko, Estonsko - Irsko, Bosna a Hercegovina - Portugalsko.

Reklama

Související témata: