Hlavní obsah

Někdejší útočná hvězda Barcelony má pořádné trable, může jít až na deset let za mříže

Madrid

Pořádný problém bude muset řešit někdejší útočné eso fotbalové Barcelony Samuel Eto'o. Pětatřicetiletý Kamerunec může jít za daňové podvody během svého působení v katalánském celku do vězení na deset a půl roku. Požaduje to španělské státní zastupitelství, které mu také vyměřilo pokutu, penále z prodlení a doplatek v obří výši 18 miliónů eur (486,6 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Kamerunský útočník Samuel Eto'o ještě v dresu Barcelony.

Článek

Podle úřadů Eto'o a jeho tehdejší agent Josep Maria Mesalles, pro nějž státní zastupitelství žádá stejný trest, připravili během posledních tří let fotbalistova působení na Nou Campu daňový úřad o 3,8 miliónu eur. Eto'o hrál za Barcelonu v letech 2004-2009.

Současný hráč tureckého Antalyasporu a jeho manažer jsou podezřelí, že převedli fotbalistova osobnostní práva na jiné společnosti ve Španělsku a Maďarsku ve snaze vyhnout se placení daní z lukrativních sponzorských smluv, jakou měl Eto'o například s firmou Puma.

Žaloba proti Eto'ovi v kauze daňových úniků byla poprvé vznesena v roce 2012. Na rozdíl od jiných hráčů Barcelony kamerunský kanonýr chybějící daně nikdy nedoplatil.

Velké problémy s úřady měla největší hvězda Barcelony Lionel Messi, jenž byl letos v červenci odsouzen spolu se svým otcem na 21 měsíců podmíněně do vězení za daňové podvody. Messiho krajan Javier Mascherano dostal roční podmínku. V červnu zase musel klub zaplatit pokutu 5,8 miliónu eur za daňové nesrovnalosti při přestupu útočníka Neymara ze Santosu.

Reklama

Související témata: