Hlavní obsah

Real si užíval. Zlaté ochozy, Ronaldo se čtyřmi Zlatými míči a vyrovnaný rekord

Madrid/Praha

Fanoušci Bílého baletu se zlatými čtvrtkami nad hlavami, jejich největší idol Cristiano Ronaldo na hřišti pózující vedle stolu, na němž byly vystaveny všechny čtyři Zlaté míče, které v dosavadním průběhu kariéry získal. Samo sebou, i s tím posledním za loňský rok. „Zasloužil by si jich mnohem víc,“ složil mu poklonu trenér madridského Realu Zinedine Zidane, který mu dělal společnost stejně jako další držitelé Zlatého míče působící v minulosti na Santiago Bernabéu Raymond Kopa, Luis Figo, Michael Owen a Ronaldo Nazario.

Foto: Stringer, Reuters

Cristiano Ronaldo ukazuje Zlatý míč zaplěným ochozům před utkáním s Granadou.

Článek
Fotogalerie

Ceremonie předcházející ligovému duelu mezi Realem a Granadou byla hodně nezvyklá, ale 71 tisíc fanoušků v ochozech madridského fotbalového chrámu samozřejmě nadchla. Vždyť měli možnost vidět pohromadě největší playery, kteří kdy za jejich Bílý balet hráli. Legendárním Raymondem Kopou počínaje a Cristianem Ronaldem konče.

„Vyhrál pomalu víc Zlatých míčů, než my všichni dohromady. A zasloužil by si jich ještě víc, protože je velmi dobrý," velebil svou portugalskou hvězdu trenér Zidane, který získal Zlatý míč v roce 1998. I Francouz Kopa, Portugalec Figo a Angličan Owen ho vyhráli jednou, jen Brazilec Ronaldo ho přebíral dvakrát.

Další dva slavní hráči se z účasti na sobotní slávě omluvili, ale jak Brazilec Kaká, tak Ital Cannavaro poslali svou zdravici prostřednictvím vidozáznamu, jenž byl pochopitelně promítán na velkoplošných obrazovkách na stadionu.

Naposledy prohráli loni s Wolfsburgem

„Je trochu nezvyklé pořádat něco podobného před zápasem, ale nakonec všechno náramně vyšlo," liboval si po výhře 5:0 nad předposlední Granadou kouč Zidane. Aby ne, když jeho svěřenci neprohráli už v 39 soutěžním střetnutí v řadě a vyrovnali tak španělský rekord Barcelony.

„Krásné vyrovnávat a překonávat rekordy, ale neděláme to jen pro statistické záznamy. Důležité je, že hráči vidí, jak se zlepšují a že nic pro ně není nemožné, pokud budou dál pracovat, jako dosud," nechal se slyšet stratég Bílého baletu.

„Vyhrávat, to je ta nejdůležitější věc. Baví to fanoušky i nás. Za vším se skrývá obrovská profesionalita mého týmu, respekt ke každému soupeři, s nímž hrajeme a vysoké nasazení od první do poslední minuty," dodával Zidane, pod jehož vedením tým prohrál naposledy v loňském jarním čtvrtfinále Ligy mistrů ve Wolfsburgu.

Pochopitelně že se po vyrovnání rekordní série vnucovala otázka, zda současný Real je už na úrovni slavných Galáticos, za které sám hrával.

Zidane srovnávat nechtěl

„Nerad se pouštím do srovnávání. Naše mužstvo bylo hodně dobré, to současné je samozřejmě také. Real měl vždy velmi dobré hráče, ale je zapotřebí to dokázat na hřišti. My to děláme."

Jedno však francouzský kouč přece jen přiznal. Šíří a kvalitou hráčského kádru má současný Bílý balet navrch nad Galácticos, a i proto si může dovolit rošády a změny v sestavě, které se do výkonů a výsledků přitom nijak nepromítnou.

„Za mé éry nás bylo třináct, takže něco podobného dělat nešlo. Teď je pro mě jako trenéra dobré, že postavím jiného hráče a nic se neděje," připustil Zinedine Zidane.

Reklama