Hlavní obsah

Záměrně špinili můj obraz, aby zakryli svoje špatnosti, rozčiluje se Ronaldo

Madrid/Praha

Mohl si odpočinout a dál vychutnávat pondělní chvíle triumfu a slávy. Real totiž vyhrál první osmifinálový zápas španělského Královského poháru nad Sevillou 3:0, takže odveta byla jen formalitou. Šlo v ní spíše o to, zda Bílý balet natáhne rekordní sérii soutěžních utkání bez prohry o další duel, což se ve čtvrtek v noci také skutečně stalo. A to i bez Cristiana Ronalda, jenž mohl šetřit síly na nedělní ligový zápas. Mimochodem - se stejným soupeřem, s nímž Real v pohárové odvetě sice remizoval 3:3, ale ani v čtyřicátém utkání v řadě neprohrál.

Foto: Ennio Leanza, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo s trofejí pro nejlepšího hráče za rok 2016.

Článek
Fotogalerie

Ronaldo si pondělního ocenění, jehož se mu dostalo v Curychu při vyhlašování nejlepších fotbalistů světa za rok 2006, náramně považuje. Aby ne, když se po vítězství v anketě France Footballu dočkal dalšího individuálního úspěchu, který pro něho hodně znamená. Po předchozích týdnech a měsících ještě víc než při třech minulých korunovacích.

Kampaň Ronalda zasáhla

„Velice spokojený jsem hlavně proto, že panovala spousta pochybností a byla proti mně vedena kampaň uvnitř fotbalu i mimo něj. Chtěli mě zasáhnout ze všech stran," připomínala portugalská hvězda ve službách Realu aféru, která se koncem loňského roku rozpoutala a plnila stránky novin.

Obvinili ho totiž z daňových úniků a úkrytu 150 milionů eur v daňových rájích na Britských Panenských ostrovech, kam je měl převést prostřednictvím společnosti Gestifute, která patří jeho agentovi Jorge Mendesovi. Peníze měly putovat nejprve do Irska, kde činí firemní daň pouhých 12,5 procenta, poté byly přesměrovány do Karibiku, aby se posléze vrátily na Ronaldovo konto ve Švýcarsku.

„Přiznávám, že mě to ovlivnilo a mělo to dopad na mé výkony. Co ovlivnilo, popravdě říkám, že mě to vysloveně naštvalo, protože dělám spoustu dobrých věcí a snažím se lidem pomáhat, a teď tohle. Ostatně, Cena solidarity, kterou jsem za charitativní činnost obdržel, patří ve sbírce mých trofejí k těm nejcennějším," připomínal ocenění, jehož se mu dostalo v roce 2015 a ex post vysvětloval, proč zažíval takovou satisfakci.

Měl k ní důvod nejen proto, že se stal nejlepším hráčem světa... Agentura Gestifute totiž po počátečním zdráhání nakonec zveřejnila úřední dokumenty, že Ronaldo svůj majetek v zahraničí ve výši 203 milionů eur legálně přiznal a žádného daňového přečinu se nedopustil.

CR7: Spravedlnost nakonec zvítězí

„Přesto mě nikdo nezbaví pocitu, že můj obraz byl pošpiněn zcela záměrně. Dělám spoustu dobrých věcí a ostatní, kteří si počínají právě naopak, chtějí své špatné jednání maskovat ataky na mě. To mi vadí a vždy vadit bude, ale spravedlnost nakonec pokaždé zvítězí," nechal se slyšet Ronaldo.

Zda tím narážel na Barcelonu a svého největšího rivala Lionela Messiho, který byl za daňové úniky odsouzen ve Španělsku k 21 měsícům podmíněně a pokutě dvou miliónů eur, ale samozřejmě nahlas neřekl.

Zato strhující pohárový zápas v Seville si patřičně vychutnal. Jeho spoluhráči totiž prohrávali ještě sedm minut před koncem 1:3, ale pak Ramos z pokutového kopu proměněného stylem á la Panenka snížil, Benzema ve třetí minutě nastavení vyrovnal na 3:3 a Real tak ani ve čtyřicátém soutěžním zápase v řadě neprohrál.

Reklama