Hlavní obsah

Ronaldo obviněn z daňových úniků ve výši 14,7 miliónu eur. Dopadne jako Messi a bude odsouzen k vězení?

Madrid/Praha

Zatímco madridský fotbalový bůh Ronaldo se připravuje s portugalskou reprezentací v tréninkovém centru Oeiras na okraji Lisabonu na Konfederační pohár FIFA, do něhož vstoupí v neděli v Rusku zápasem s Mexikem, ve Španělsku proti němu vznesla prokuratura obvinění z daňových podvodů. V letech 2011 až 2014 měly dosáhnout výše 14,7 miliónů eur (384 miliónů korun), takže Ronaldovi hrozí nejen pokuta, ale podobně jako jeho velkému rivalovi Messimu i vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ronaldo při tréninku Video: sntv

 
Článek

Právě Messiho loňská daňová causa byla pro španělskou prokuraturu podnětem, aby vznesla obvinění i proti Ronaldovi. Jen pro připomenutí - argentinský fotbalista ve službách Barcelony Lionel Messi, stejně jako jeho otec Jorge byli loni odsouzeni k 21 měsícům vězení a pokutě 3,5 miliónů eur za to, že připravili španělský stát úmyslně na daních o 4,2 miliónů eur, tedy přibližně 101 miliónů korun.

Messi se sice hájil tím, že o daňových únicích a skrývání příjmů v daňových rájích neměl tušení, neboť věřil otci a svým právníkům, ale nebylo mu to nic platné. Odsouzen byl, daně i pokutu zaplatit musel, jen do vězení samozřejmě nenastoupil. Podle španělských zákonů se totiž nenásilné trestné činy osob s dosud čistým rejstříkem a trestem nižším než dva roky řeší prostřednictvím probační služby na svobodě.

Prokuratura evidentně povzbuzená výsledkem Messiho případu nyní vznesla obvinění z daňových úniků i proti Ronaldovi. Agentura EFE potvrdila, že bylo podáno u soudu v Pozuelu de Alarcon a viní Ronalda z toho, že v letech 2011 až 2014 vědomě zatajil a nezdanil 14 768 897 eur.

Ronaldo, který po listopadovém podpisu nové smlouvy v madridském Realu patří podle nejnovějšího žebříčku časopisu Forbes mezi deset nejvíce vydělávajících osobností na světě a mezi sportovci mu dokonce patří díky příjmu 73,2 miliónu liber první příčka, si měl počínat podobně jako Messi.

Peníze vydělané fotbalem, ale i sponzorskými smlouvami s Nike, Armani, Tag Heuer a dalšími společnostmi měly putovat na Kajmanské ostrovy, do Belize a dalších destinací v Karibiku, aby je nemusel ve Španělsku danit. Stejné to bylo s příjmy z prodeje zboží se značkou CR7, kterou Ronaldo vlastní a která produkuje od sportovního oblečení a spodního prádla až po parfémy a vůně vše, co je s Ronaldem spojené. I kvůli tomu byly ve zmíněných zemích založeny  v roce 2010 fiktivní společnosti, které nezdaněné peníze přeposílaly dál.

Agentura Gestifute patřící agentovi Jorge Mendesovi, která Ronalda zastupuje, se k obvinění zatím nevyjádřila, nicméně minulý měsíc přiznala, že Cristianovo daňové přiznání za rok 2014 upravila a doplatila 5,2 miliónů liber. Ronaldo obvinění popřel. "Žádné schéma pro daňové úniky neexistuje. Nic jsem neskrýval ani neměl v úmyslu skrývat," uvedl Ronaldo.

Ve Španělsku se nyní spekuluje, že Ronaldo dopadne stejně jako Messi. I jemu hrozí pokuta a vězení, i když za mříže samozřejmě hvězdný CR7 nepůjde.

Reklama