Hlavní obsah

Lavina se utrhla! S daněmi čachrovali Messi s Ronaldem a zřejmě i Mourinho

Madrid/Praha
Aktualizováno

Lavina navršených daňových úniků a podvodů se ve Španělsku utrhla! Božský Argentinec Lionel Messi už byl odsouzen a potrestán nejen pokutou, ale i podmíneným trestem vězení na 21 měsíců, hvězdný Portugalec Cristiano Ronaldo obvinění čelí, nyní došlo i na jeho krajana, vzývaného trenéra Josého Mourinha. Madridská prokuratura i proti němu vznesla obvinění, neboť v době působení ve službách Realu měl připravit státní pokladnu o 3,3 miliónu eur, tedy přibližně 86,7 miliónu korun.

Foto: Dunham Matt, ČTK

Obvinění z daňových úniků čelí i bývalý trenér Realu José Mourinho.

Článek

Podobný scénář jako v případě Ronalda, obdobné daňové úniky. Také Mourinho, jenž vedl Bílý balet v letech 2010 až 2013, měl posílat finance do daňových rájů na Panenských ostrovech či do Irska, aby je nemusel danit. Na podobnosti obou kauz ale není nic tak podivného, protože obě fotbalové veličiny zastupuje agentura Gestifute, která patří agentovi Ronalda i Mourinha Jorgemu Mendesovi. Lze tudíž snadno dedukovat, jak tok peněz probíhal.

U kontroverzního portugalského kouče, jenž momentálně vede Manchester United, se vznesené obvinění zatím týká let 2011 a 2012.

„Mourinho dluží španělským daňovým úřadům 3,3 miliónu eur. Proto jsme dnes podali u místního soudu žalobu," potvrdil madridský prokurátor. Mourimho už v minulosti jednou  pohledávky ke španělskému daňovému úřadu urovnal a v roce 2014 zaplatil pokutu 1,15 miliónu eur. Později se ale přišlo na to, že některé údaje uvedené v tomto finančním narovnání byly nesprávné.

K nové žalobě se portugalský trenér zatím nevyjádřil.

To Ronaldo, který v současnosti startuje s portugalskou reprezentací na Poháru FIFA v Rusku, už jisté vysvětlení poskytl. Prokuratora ho viní, že využili zmiňované, uměle vytvořené obchodní struktury, aby maskoval své skutečné příjmy ve Španělsku, čímž se dopustil podvodů ve výši 12,9 miliónu liber.

CR7 vzkázal, že jen využil mezery ve španělském daňovém systému, která umožňuje zahraničním sportovcům a ženám platit daň z příjmů ve výši 24,75%. Španělští občané přitom platí daň 48 procent.

S touto verzí nejspíš Ronaldo předstoupí i před madridský soud, kam byl na 31. července předvolán a kde musí vypovídat. Otázkou je, nakolik se do té doby změní jeho rozhodnutí opustit Real a Španělsku, pokud by byl z daňových podvodů odsouzen stejně jako Messi.

Staronový prezident Bílého baletu Florentino Perez prohlásil, že na toto téma s Ronaldem ještě nemluvil a že ani žádný zájemce o Ronalda se neozval.

Ve Španělsku se mezitím začalo bouřlivě spekulovat, kdo bude po Messim, Ronaldovi a Mourinho dalším obviněným, neboť se má za to, že scénář této trojice byl běžnou praxí používanou i jinými fotbalisty..

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články