Hlavní obsah

Ronaldo o budoucnosti mlčí. Je nepravděpodobné, že by z Realu odešel, tvrdí jeho slavný krajan Figo

Moskva/Praha

I v Rusku mlčí jako hrob. Když byl Portugalec Cristiano Ronaldo po úvodním duelu Poháru FIFA proti Mexiku (2:2) vyhlášen nejlepším hráčem utkání, mezi novináře nepřišel a mediální povinnosti odmítl splnit. Jen vzkázal, že ho jeden ze soupeřových hráčů bolestivě nakopl a potřebuje lékařské ošetření. Otázkám, nakolik vážně to myslí s odchodem z Realu a zda snad už jedná s jiným klubem, se tak napoprvé vyhnul.

Foto: Darren Staples, Reuters

Portugalec Cristiano Ronaldo se raduje z gólu proti Rusku.

Článek

Po vítězství nad domácí sbornou, o které se Ronaldo postaral jediným gólem, byl zvolen mužem zápasu znovu. Na zranění a lékaře se tentokrát nevymluvil, ale na tiskovou konferenci dorazil s předem připraveným prohlášením, v němž mluvil pouze o triumfu portugalské reprezentace.

Na téma své budoucnosti odpovídat rezolutně odmítl.

Zastoupila ho jiná portugalská fotbalová ikona Luis Figo, podle něhož je těžko představitelné, že by jeho hvězdný krajan Real Madrid opustil.

„Nikdo není nepostradatelný, což platí i pro Cristiana. Musela by se ale stát spousta dalších věcí, aby Santiago Bernabéu skutečně opustil," reagoval na Ronaldovu hrozbu pronesenou po obvinění z daňových úniků, že zmizí z Realu i ze Španělska.

V letech 2011 až 2014 převedl Ronaldo prostřednictvím své agentury zisk z prodeje osobních práv na konto účelově založených firem na Panenských ostrovech a v Belize, aby se vyhnul placení daní, z čehož ho teď španělská prokuratura obvinila.

CR7 se nejdřív bránil tím, že pouze využil mezery ve španělských daňových zákonech, nyní jeho právní zástupci potvrdili, že je ochoten jít ve stopách Argentince Di Maríi. I ten byl obviněn z daňových úniků, a proto ještě před začátkem soudu zaplatil 1,3 miliónu eur a pokutu 800 000 eur výměnou za to, že prokurátor bude požadovat odnětí svobody jen na 16 měsíců. Podle španělských zákonů by totiž v případě trestu pod dva roky nemusel nastoupit do vězení.

Ronaldovy daňové podvody dosáhly podle madridské prokuratury 14,7 miliónu eur, tedy asi 384 miliónů korun.

„Samozřejmě bude záležet na samotném Ronaldovi. Pokud by chtěl skutečně z Realu odejít, nejspíš to si to prosadil, ale vidím to jako velice nepravděpodobné. Hlavně si však myslím, že velké kluby se slavnou historií se nemohou spoléhat na žádné jednotlivce. Ať už je to hráč, nebo prezident. Jejich historie a jméno je nadřazeno všemu," nechal se slyšet Figo.

Reklama

Související témata: