Hlavní obsah

Neymarův odchod do PSG potvrdil i agent! Brazilec se stane nejdražším fotbalistou všech dob

Barcelona
Aktualizováno

Vše se zdá být definitivní. Po zástupcích Barcelony přispěchal s informací o odchodu fotbalisty Neymara z katalánského velkoklubu do PSG i hráčův agent. Francouzský klub je připraven zaplatit částku 222 miliónů eur (zhruba 5,8 miliardy korun), která by ho vykoupila ze smlouvy se současným zaměstnavatelem. Do Barcelony přišel pětadvacetiletý útočník v roce 2013 za 86,2 miliónu eur z FC Santos.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Tak já jdu... Barcelonský Neymar míří do Paříže!

Článek
Fotogalerie

"PSG tuhle sumu za Neymara zaplatí. Ještě tenhle týden bude v Paříži představen jako nová posila," citovala Wagnera Ribeira španělská média. Neymar, o jehož odchodu z Barcelony se spekuluje už několik týdnů, je už v Paříži, kde jedná o posledních detailech dohody s klubem.

Francouzský vicemistr je připraven za pětadvacetiletého útočníka zaplatit výstupní klauzuli ve výši 222 miliónů eur (zhruba 5,8 miliard korun), čímž z Neymara udělá nejdražšího fotbalistu historie! Dosud tento primát patřil Francouzi Paulu Pogbovi, který loni přestoupil z Juventusu Turín do Manchesteru United za 105 miliónů eur (asi 2,8 miliardy korun).

Neymar přistál v Katalánsku v úterý pozdě večer, kam přiletěl z Dubaje. Letiště opustil beze slov zadním východem. Ve středu dopoledne se měl podle plánu zúčastnit tréninku týmu pod vedením Ernesta Valverdeho.

"Do tréninkového centra sice dorazil, odjel z něho ovšem již po půlhodině. Svým spoluhráčům tam oznámil, že Barcu hodlá opustit. Svou budoucnost prý vidí v jiném působišti a trenér Valverde mu dovolil odejít z tréninku," informuje agentura AP s odvoláním přímo na katalánský klub.

Pětadvacetiletý útočník se dnes nejprve na tréninku Barcelony rozloučil se spoluhráči a následně s otcem, který je jeho agentem, oficiálně zahájil s vedením klubu jednání o vyvázání ze smlouvy platné do roku 2021. Katalánský klub potvrdil, že bude požadovat vyplacení celé částky uvedené ve výstupní klauzuli.

Smlouvu už prý podepsal

Španělská média spekulují, že Neymar dostane 300 miliónů eur od společnosti Qatar Sports Investments vlastnící PSG za to, že se stane ambasadorem MS 2022 v Kataru. A tak by se dokonce sám mohl vykoupit ze smlouvy s Katalánci. Podle portálu goal.com zase dostane od PSG plat 30 miliónů eur ročně a dalších 40 miliónů půjde na účet jeho otce Neymara staršího.

Vedení Barcelony následně avizovalo, že podá žalobu na Evropskou fotbalovou unii (UEFA) v případě, že jí francouzský vicemistr Neymara přetáhne. Katalánci tvrdí, že každý klub, který by tak učinil, by nutně porušil pravidla finanční Fair play. Ty mají zaručovat, aby výdaje klubů nepřesáhly jejich zisky.

Neymar přišel do Barcelony v létě 2013 ze Santosu. V katalánském celku se vypracoval v jednoho z nejlepších fotbalistů světa a s Lionelem Messim a Luisem Suárezem vytvořil obávané ofenzivní trio. Brazilský kapitán odehrál za Barcelonu 186 soutěžních zápasů a nastřílel 105 gólů. Získal osm trofejí včetně dvou španělských titulů a jednoho triumfu v Lize mistrů.

Reklama