Hlavní obsah

Katalánci řeší sportovní budoucnost. Bude Barcelona hrát Premier League?

Fotbalový klub Barcelona FC možná čeká dost zajímavá budoucnost v případě, že by došlo k odloučení Katalánska od Španělska. Podle katalánského ministra sportu Gerarda Figuerase by si pak katalánské kluby měly vybrat, ve které soutěži chtějí nastupovat. Barcelona by tudíž nemusela hrát španělskou La Ligu, ale třeba nejvyšší soutěž v Anglii, Francii nebo Itálii.

Foto: Albert Gea, Reuters

Dočká se Lionela Messiho anglická Premier League?

Článek

"V případě nezávislosti si katalánské kluby ze španělské ligy, tedy Barcelona, Espaňol a Girona, budou muset vybrat, kde chtějí hrát. Ve španělské lize, ale třeba italské, francouzské či anglické lize," prohlásil Figueras.

Je to stejný případ, jako když kluby z Andorry hrají ve španělských fotbalových a basketbalových soutěžích. Monako zase hraje ve Francii a velšské kluby jsou v Anglii. Takže UEFA nemá nic proti tomu, když kluby hrají v lize jiné země," dodal katalánský ministr sportu.

Referendum o nezávislosti má v Katalánsku proběhnout v neděli. Španělské úřady se ho však snaží překazit. Vláda do Katalánska poslala na 10 000 policistů a příslušníků civilní gardy, kteří mají obsadit volební místnosti. Vládnoucí separatistická koalice Katalánska se zavázala, že v případě souhlasu s odtržením vyhlásí nezávislost na Španělsku do 48 hodin.

Reklama

Související témata: