Hlavní obsah

Mourinho doplatil dluhy na daních. Bez mrknutí oka vysázel skoro 85 miliónů

Aktualizováno

Myslel si, že má daně z doby působení ve Španělsku v pořádku. Ale nebylo tomu tak. Trenér Manchesteru United José Mourinho podle svých slov teď proto zaplatil dluh španělskému daňovému úřadu z dob, kdy působil v Realu Madrid, a jeho případ je uzavřen. Portugalský fotbalový kouč to prohlásil po krátkém slyšení u soudu v Madridu, kde se vyjádřil k obviněním z daňových úniků. Mourinho musel doplatit necelých 85 miliónů korun.

Foto: Pedro Nunes, Reuters

Manažer Manchesteru United José Mourinho během utkání Ligy mistrů na hřišti Benfiky Lisabon.

Článek

Španělské úřady začaly čtyřiapadesátiletého Mourinha vyšetřovat v červnu. Obvinily ho, že na daních z nepřiznaných příjmů z osobnostních práv z let 2011 a 2012 v zemi dluží 3,3 milionu eur (asi 84,7 miliónu korun).

"V roce 2013 jsem odešel ze Španělska s přesvědčením, že je stav mých daní naprosto legální. O několik let později jsem byl informován, že začalo vyšetřování, a bylo mi řečeno, že k tomu, abych své věci uspořádal, musím zaplatit určitou částku," řekl Mourinho na odchodu od soudu.

"Já si nestěžoval, neodvolával se. Zaplatil jsem a podepsal se státem dohodu o vyrovnání s tím, že tím je vše uzavřeno," dodal. Stejné prohlášení prý dnes zopakoval u soudu.

Poté, co bylo obvinění z daňových úniků v červnu vzneseno, agentura zastupující Mourinha zveřejnila jeho daňovou minulost. Trenér podle zprávy zaplatil od června 2010 do května 2013, kdy žil ve Španělsku, na daních více než 26 miliónů eur při průměrné sazbě přes 41 procent.

Přijal i doplatek daně, který mu v roce 2015 vyměřil berní úřad za roky 2011 a 2012. Od úřadu za to získal potvrzení, že má všechny daňové povinnosti splněné.

Mourinho byl další osobností z fotbalového prostředí, které v nedávné době čelily ve Španělsku vyšetřování z daňových úniků. Lionel Messi, Javier Mascherano či Angel Di María už byli potrestáni, případ Cristiana Ronalda zatím není uzavřen.

Reklama

Související témata: