Hlavní obsah

Je to v ...., nadechl se po potupě v El Clásiku kouč Realu Zidane, hned ale otočil: Nic není hotové

Madrid/Praha

Potupa, kterou kouč Bílého baletu jen těžko rozdýchával. Prohrát El Clásico. Doma k tomu. A navíc třígólovým rozdílem. „Bolí to. A moc. I proto, že nejsme tak špatní, jak snad vypovídá výsledek,“ bránil se kouč madridského Realu Zinedine Zidane poté, co jeho tým podlehl Barceloně 0:3 a jeho manko na katalánského rivala narostlo už na čtrnáct bodů. „Tvrdíte, že liga je rozhodnutá, ale já si nic takového nemyslím. A trenér Barcelony Valverde také ne. My totiž hlavu nikdy nevěšíme,“ odmítal připustit, že by titul byl ztracený.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Frustrovaní fotbalisté Realu Madrid. Zleva Gareth Bale, Cristano Ronaldo a Sergio Ramos.

Článek

Neměl to jednoduché hned po zápase, už vůbec to nebude mít Zidane snadné v příštích dnech, protože takový výprask se bude rozebírat hodně dlouho. Zvláště, když podle mínění fotbalových expertů k němu sám přispěl tím, že postavil Kovačiče, zatímco Isco zůstal jen na lavičce.

Zidane: Odpovědnost nesu já

„Já jsem trenérem a nesu odpovědnost za svá rozhodnutí. A tak tomu bude do doby, kdy tady budu," nevrle reagoval Zidane na kritiku, která se na něho hned po zápase snášela. „Šlo mi o to uhlídat Messiho, takže jsem se rozhodoval mezi těmi dvěma. Rozhodl jsem se pro Kovačiče a ten odvedl dobrou práci," bránil sebe i chorvatského legionáře.

„Chtěl jsem Isca nasadit v průběhu utkání, ale po vyloučení Carvajala a druhém inkasovaném gólu už to nešlo. Bylo nás o jednoho méně, proto musel na hřiště Nacho, neboť v ten moment jsem musel změnit systém hry. Žádné výčitky mě tudíž netrápí," připomínal 63. minutu, kdy Carvajal dostal za ruku v šestnáctce červenou kartu a Messi z nařízené penalty zvýšil vedení Barcelony na 2:0.

Mimochodem, šlo o rekordní Argentincovu trefu. Byla to totiž Messiho 526 branka v dresu Barcelony. V elitních evropských soutěžích nedal nikdo za jeden tým víc gólů, až dosud byl nejlepším střelcem Gerd Müller z mnichovského Bayernu. Ten má sice na kontě 564 branek, ale 39 jich nastřílel ve druhé lize.

Rozdíl hlavně v efektivitě

Stejně jako jeho svěřenci, i Zidane litoval prvního poločasu, v němž se Realu nabízely možnosti jít do vedení.

„Začali jsme velmi dobře, jenže nic z toho," povzdechl si francouzský kouč ve službách Bílého baletu a litoval zejména tyče, kterou trefil hlavičkující Benzema těsně před přestávkou.

„Zásadní rozdíl byl v efektivitě. My žádnou s možností nezužitkovali, zatímco Barcelona nás za každou chybu trestala. Doplatili jsme na to, že jsme v úvodu druhé půle vypnuli a odešli i fyzicky," sebekriticky přidával Raphaël Varane.

„Každá porážka bolí, ale tahle obzvlášť," omlouval se rozčarovaným fanouškům Realu, ale zároveň jim připomínal: „Rok 2017 byl ale pro nás všechny přece dobrým rokem. Vždyť jsme získali pět trofejí. V novém roce musíme ale zabrat a zlepšit se."

Věta, kterou kouč nedokončil

„Je to v .....," nadechl se nejdřív k odpovědi Zidane, když mu předhodili čtrnáctibodové manko, které po sedmnácti odehraných kolech La Ligy už má jeho tým na vedoucí Barcelonu.

Větu však už domácí trenér do mikrofonů Bein Sports nedokončil.

„Špatně jsme bránili, dělali chyby, takže naše ztráta je v tuto chvíli velká. Ale nezblázníme se z ní. Natož abychom věšeli hlavy. Nemáme za sebou špatný rok, proto teď odejdeme na dovolenou, vy všichni si užijte svých rodin a věřte, že nic není hotové. Nemyslím si to ani já, ani trenér Barcelony Valverde," apeloval na svůj tým i všechny fanoušky Bílého baletu po třetí prohře s Barcelonou v řadě na Santiago Bernabéu, což se v historii La Ligy ještě nikdy nestalo.

Reklama

Související témata: