Hlavní obsah

Mafie UEFA? Rétoriku Slavie považuje vedení FAČR za přehnanou

Praha

Zklamání z vyřazení bylo pochopitelné, pocit křivdy rovněž. Přesto překvapilo, k jakým výrokům sáhli po odvetě v Kyjevě členové vedení fotbalové Slavie. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík fanouškům posvětil skandování "UEFA, mafia", člen představenstva Tomáš Bůzek zase napsal "Mr--t Dynamo". Oba pak své tweety smazali, což na věci nic nemění. Proti jejich výrokům se ohradila Fotbalová asociace ČR (FAČR).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík smazal své ostré výroky po odvetě v Kyjevě...

Článek

Cítí křivdu. A velkou. V prvním utkání v Edenu skórovalo Dynamo poté, co sudí nepřerušili hru, přestože na hřišti byly dva míče. Zápas skončil 1:1. V odvetě v Kyjevě prohrála Slavia 0:2, když marně protestovala proti neuznanému gólu Stanislava Tecla a druhému gólu Dynama z jasného ofsajdu.

Předseda představenstva klubu Jaroslav Tvrdík se tvrdě opřel do polských rozhodčích i do Evropské fotbalové unie UEFA. Jejího místopředsedu Ukrajince Hrihorije Surkise vyzval k rezignaci. ‏ Ukrajinský funkcionář v letech 1993 až 2002 vedl Dynamo, jenž pod jeho vedením bylo kvůli korupci na tři roky vyloučeno z pohárů. Klub nyní vede Surkisův bratr Ihor.

"Rozhodčí hrubě ovlivnili oba zápasy," vyvěsil na twitter. "Místopředseda Surkis by měl odstoupit a UEFA se nesmí divit, co fanoušci oprávněně skandují ve spojení s jejím jménem," připomněl Tvrdík častý pokřik "UEFA, mafia".

Jeho kolegové pak sáhli i ke sprostým vyjádřením, což všechno vyvolalo reakci Strahova.

Blíží se duely v Lize národů

"FAČR považuje výroky vedení Slavie po odvetě 3. předkola Ligy mistrů na hřišti kyjevského klubu za nesportovní a také za hranou respektu vůči UEFA, jejím představitelům i klubu Dynamo Kyjev. Rétoriku vedení Slavie vynesenou v emocích považuje FAČR zároveň za přehnanou a poškozující obecně český fotbal, a to nejen v očích vedení UEFA," upozorňuje asociace ve svém prohlášení.

"FAČR si v této souvislosti také přeje, aby se mohly před blížícím se utkáním Ligy národů Česka s Ukrajinou oba reprezentační tábory stoprocentně soustředit jen a pouze na sportovní aspekt nadcházejícího zápasu. Totéž přání směřuje FAČR v zájmu uklidnění celé situace i k fanouškům obou zmíněných reprezentací," apeluje strahovské vedení.

"Dál nebude FAČR celou situaci již komentovat, i z toho důvodu, že se jí budou zcela jistě zabývat patřičné orgány UEFA," poukazuje asociace, že Slavia musí počítat s disciplinárním řízením.

Reklama