Hlavní obsah

Výsledek se mi líbí, na všem ostatním nezáleží, libuje si druhý muž UEFA na webu Dynama

Kyjev

Jako viceprezident UEFA by měl zůstat nestranný. Bývalý majitel kyjevského klubu však jen přisypal sůl do ran sešívaných. "Výsledek se mi líbí, na všem ostatním nezáleží," říká Grigorij Surkis po vyřazení pražské Slavie ve 3. předkole Ligy mistrů na webu Dynama, které mu poskytlo samostatný hodnotící článek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda UEFA Grigorij Surkis během mimořádné valné hromady FAČR.

Článek

Nemá s klubem již oficiálně nic společného, přesto na jeho stránkách komentuje dění. UEFA si přitom střety zájmů pečlivě hlídá. Grigorij Surkis je jako viceprezident UEFA nadřazený disciplinárce, která se po kritice vedení Slavie bude odvetou určitě zabývat. Je otázkou, jak pak členové komise mohou zůstat objektivní...

Krach snu o Lize mistrů překonává Slavia velice těžce. I s odstupem spatřují Pražané jeden z hlavních důvodů nezdaru v rozhodčím, respektive síle Dynama Kyjev v zákulisí fotbalu. Majitelem ukrajinského vicemistra je totiž Igor Surkis, jehož bratr Grigorij je místopředsedou UEFA.

Kariéru přitom začínal právě v Dynamu a v devadesátých letech minulého století se zapletl do úplatkářské aféry, při níž ukrajinský klub v duelu na evropské úrovni zkoušel uplatit španělského sudího Nieta částkou 30 tisíc dolarů (asi 700 tisíc korun) a dvěma luxusními kožichy.

Kyjev tehdy postoupil z předkola přes Aalborg do skupinové fáze, ale hned v prvním zápase při duelu s Panathinaikosem si k výhře pomohl právě pomocí úplatků. Dynamo bylo následně potrestáno zákazem startu v soutěžích UEFA na tři roky, v probíhajícím ročníku ukrajinský klub okamžitě nahradil Aalborg. Jenže do věci se vložili vlivní funkcionáři z mezinárodní scény a rovněž ukrajinští politici, tudíž už v následující sezóně byl trest zrušen a Dynamo zpět v Evropě.

Po boku vlivných mužů

Surkis se později stal šéfem fotbalového svazu na Ukrajině, postupně si vybudoval velice silnou pozici v rámci UEFA a fotografové jej mnohdy zachytili při luxusních večeřích se Seppem Blatterem, Michelem Platinim a Ángelem Mariem Villarem, což byli nejvyšší představitelé FIFA a UEFA, kteří však kvůli korupčním skandálům na pozicích skončili.

Bratr současného šéfa kyjevského Dynama se však postupně propracoval mezi klíčové muže UEFA, řadí se mezi přátele ruského prezidenta Putina. Byl nařčen ze zapojení do korupce při přidělení MS 2018, ale všechny útoky ustál. Není bez zajímavosti, že má kvůli podezření z korupce zákaz vstupu na území USA.

Nedávno se předvedl také na české půdě. Na valné hromadě FAČR v ruštině vyhrožoval, že sem pošle normalizační komisi, pokud asociace ve svých stanovách nezruší dvoukomorový systém... Podle delegátů se choval zcela povýšeně a bez respektu.

Reklama

Související témata: