Hlavní obsah

Plzeň si vymodlila Real Madrid! S ním i Schickův Řím a CSKA Moskva

Monako
Aktualizováno

Museli si pět let počkat, dnes konečně přišel jejich velký den. Fotbalisté Plzně znají soupeře pro utkání v základní skupině Ligy mistrů. Los v Monaku jim ve skupině G určil vysněný Real Madrid, vítěze posledních tří ročníků a historicky nejúspěšnější tým soutěže, AS Řím s českým reprezentantem Patrikem Schickem a CSKA Moskva. Losování se ujali Diego Forlán a Brazilec Kaká, dvě legendy obou madridských velkoklubů.

Foto: Andrea Comas, ČTK/AP

Fotbalista Realu Madrid Daniel Carvajal (uprostřed) slaví se spoluhráči gól v utkání španělské ligy proti Getafe.

Článek
Fotogalerie

Viktoriáni si ziskem českého titulu zajistili přímý postup a od začátku byl hlas kabiny vcelku jednotný - hlavně nám nalosujte Real Madrid, vítěze posledních tří ročníků. A fotbalový osud je vyslyšel! S Bílým baletem si Plzeň zahraje poprvé, naopak na AS Řím a CSKA Moskva už narazila.

Real vyhrál Ligu mistrů čtyřikrát za posledních pět sezón a s 13 prvenstvími je historicky jasně nejlepším celkem soutěže. V létě opustila madridský velkoklub hlavní hvězda Portugalec Cristiano Ronaldo, který zamířil do Juventusu Turín.

"Dostali jsme odměnu za titul. Čekají nás zápasy s aktuálně nejlepším týmem na světě," kvituje trenér Pavel Vrba. "V Lize mistrů si moc vybírat nemůžete. Máme jedno mimořádné mužstvo, jedno velice dobré a jedno, přes které jsme minule postoupili. Tak uvidíme, jestli zase uspějeme, nebo jestli nám to vrátí," dodává kouč.

Vstupní bonus je skvělý

S AS Řím se Plzeň předloni utkala ve skupině Evropské ligy - doma s ním remizovala 1:1 a venku prohrála 1:4. Za třetí celek minulé sezóny italské ligy tehdy ještě nehrál dvaadvacetiletý Čech Schick.

Na CSKA Moskva má Viktoria skvělé vzpomínky, před pěti lety totiž na jeho úkor skončila ve skupině Ligy mistrů třetí a prošla do jarní fáze Evropské ligy. V Rusku Plzeň prohrála 2:3, ale doma na závěr skupiny po památném obratu zvítězila 2:1 gólem Tomáše Wágnera v 90. minutě. CSKA skončil v minulé sezóně ruské ligy druhý.

Plzeň každopádně shrábne vstupní bonus 380 miliónů korun. Skupinovou fázi milionářské soutěže si zahraje po pěti letech a celkově potřetí.

Viktoriáni v roce 2011 ve skupině s Barcelonou, AC Milán a Borisovem uhráli třetí místo a postoupili do jarní fáze Evropské ligy. Totéž se jim povedlo o dva roky později, kdy narazili na Bayern Mnichov, Manchester City a právě CSKA Moskva.

Los základních skupin fotbalové Ligy mistrů:
Skupina A:
Atlético Madrid, Dortmund, Monako, FC Bruggy.
Skupina B:
FC Barcelona, Tottenham, PSV Eindhoven (Sadílek), Inter Milán.
Skupina C:
Paris St. Germain, Neapol, Liverpool, Crvena zvezda Bělehrad.
Skupina D:
Lokomotiv Moskva, FC Porto, Schalke, Galatasaray Istanbul.
Skupina E:
Bayern Mnichov, Benfica Lisabon, Ajax Amsterdam (Černý), AEK Atény.
Skupina F:
Manchester City, Šachtar Doněck, Lyon, Hoffenheim (Kadeřábek).
Skupina G:
Real Madrid, AS Řím (Schick), CSKA Moskva, Viktoria Plzeň.
Skupina H:
Juventus Turín, Manchester United, Valencie, Young Boys Bern.

Zajímavé je, že třeba Juventus Turín narazí na Manchster United. Cristiano Ronaldo tak se svým novým týmem přijede na Old Trafford, kde dříve působil. Finalista minulého ročníku Liverpool už ve skupině dostal těžké soupeře Paris St. Germain a Neapol.

Český reprezentant Pavel Kadeřábek s německým Hoffenheimem narazí na anglického šampióna Manchester City, Šachtar Doněck a Lyon. Ajax Amsterdam, v jehož kádru figuruje zraněný útočník Václav Černý, si zahraje s Bayernem Mnichov, Benfikou Lisabon a AEK Atény a Eindhovenu s dalším českým talentem Michalem Sadílkem přisoudil los velmi těžké soupeře Barcelonu, Tottenham a Inter Milán.

První kolo základních skupin je na programu 18. a 19. září a poslední šesté kolo pak 11. a 12. prosince. První dva týmy z každé skupiny postoupí do vyřazovacích bojů, celky na třetích místech se kvalifikují do jarní části Evropské ligy.

Součástí losovacího ceremoniálu bylo i udílení cen UEFA za minulou sezónu. Nejlepším brankářem se stal Keylor Navas, obráncem Sergio Ramos, záložníkem Luka Modrič a útočníkem Cristiano Ronaldo - všichni z Realu Madrid. Nejlepším hráčem roku byl vyhlášen Modrič. Cenu prezidenta UEFA dostal jako uznání za celoživotní přínos fotbalu legendátrní Angličan David Beckham.

Program zápasů Plzně:
19. září: 21:00 Plzeň - CSKA Moskva
2. října: 21:00 AS Řím - Plzeň
23. října: 21:00 Real Madrid - Plzeň
7. listopadu: 21:00 Plzeň - Real Madrid
27. listopadu: 18:55 CSKA Moskva - Plzeň
12. prosince: 18:55 Plzeň - AS Řím

Reklama

Související témata: