Hlavní obsah

Video zrušilo poprvé v Lize mistrů gól. Je jednodušší rozhodnout ve prospěch velkého klubu, řekl mladík De Jong

Amsterdam/Praha

„Velká škoda, že náš první gól nebyl uznán, ale někdo první být musí,“ hořce si povzdechl kouč Ajaxu Erik ten Hag poté, co v osmifinálové partii jeho týmu s madridským Realem vůbec poprvé v historii Ligy mistrů rozhodl videosystém VAR, že původně uznaný gól naplatil, a zápas pokračoval dál za bezbrankového stavu. „Byl to ovšem nesprávný verdikt, který ovlivnil další průběh utkání,“ byl přesvědčen, že slovinský sudí Skomina chyboval.

LM - první osmifinále: Ajax - Real (1:2)Video: O2 TV Sport

 
Článek

Však také v Cruyffově Areně v Amsterdamu panovaly dlouho dohady, co Skominu k verdiktu vedlo a jaký důvod měl, že branku Argentince Tagliafica odvolal.

Ofsajd? Bránění gólmanovi ve hře? Nedovolené atakování Courtoise, který před inkasovaným gólem udělal velkou chybu, neboť mu míč vypadl z rukou?

Damir Skomina se skláněl nad monitorem více než dvě minuty. Nakonec usoudil, že srbský legionář Dušan Tadič v ofsajdovém postavení brankáře Realu Thibauta Courtoise bránil nedovoleně.

„Byl to regulérní gól, protože náš hráč Courtoise vůbec neatakoval. Nevím, co rozhodčího k neuznání gólu vedlo, ale každopádně šlo o špatné rozhodnutí," zapochyboval trenér Ajaxu, že videosystém VAR sehrál roli, kvůli níž byl už teď na jaře do Ligy mistrů nasazen.

Realu ovšem pomohl, takže jeho prezident Florentino Peréz neměl tentokrát proti použití videa sebemenší námitky. To doma ve Španělsku vystupuje úplně jinak. Má utkvělý pocit, že v La Lize video jeho Bílý balet opakovaně poškozuje, takže v médiích zahájil kampaň proti jeho používání. Šel dokonce tak daleko, že pohrozil odstoupením z funkce.

„Samozřejmě že jsem byl šťastný, že VAR byl tentokrát na mé straně. Myslím, že šlo o správné rozhodnutí," glosoval diskutabilní situaci brankář Courtois a netajil, že šťastné muselo být i jeho mužstvo.

„Byli jsme rádi, že po poločase zůstal stav zápasu bezgólový," připomínal velké šance, které měl Ajax do přestávky a on je musel likvidovat. Při hlavičce Tadiče dokonce s přispěním tyče.

„V první půli nás domácí hodně zatlačili k naší bráně, takže o přestávce jsme museli změnit způsob hry," přiznával i Sergio Ramos hrající 600. zápas za Real, že s vítězem posledních tří ročníků Ligy mistrů to vypadalo v Amsterodamu do přestávky všelijak.

„Proti jednomu z nejlepších evropských mužstev jsme hráli opravdu skvěle. Výborně jsme bránili, důrazně napadali hráče Realu, vyvinuli tlak na míč, jak jsem od svých hráčů požadoval. I proto jsme byli po většinu zápasu lepším týmem a připravili si řadu šancí, z nichž jsme mohli a měli skórovat," chválil své svěřence kouč Ajaxu Ten Hag.

„Jen proměňování vypracovaných příležitostí scházelo, protože my mohli dát víc než jen jeden gól. A také koncentrace až do samého konce zápasu. Mužstvo, jako je Real, je nemilosrdné a dokáže za nedostatečné soustředění trestat, o čemž jsme se přesvědčili," litoval, že jeho svěřenci neudrželi nerozhodný výsledek, který jim Asensio v 87. minutě sebral.

„Škoda že neplatil náš gól v první půli, protože zápas se mohl vyvíjet jinak. Ale nejspíš je jednodušší podobně rozhodnout ve prospěch velkého klubu, jakým je Real," přidal se k postesku trenéra jednadvacetiletý Frenkie De Jong, kterého už koupila Barcelona a jenž se v létě na Nou Camp přestěhuje.

Příznivci konkurenčního Realu ho za tato slova rozhodně nebudou mít v lásce.

Reklama

Související témata: