Hlavní obsah

Citizens si i v deseti zachránili reputaci, Atlético po neuznaném gólu ztrestalo Juventus hned dvakrát

Madrid/Gelsenkirchen
Aktualizováno

Na pokraji blamáže byl v prvním osmifinále fotbalové Ligy mistrů v Gelsenkirchenu favorizovaný Manchester City. Ještě pět minut před koncem prohrával s čtrnáctým týmem bundesligy 1:2, neboť domácím nahrály dvě penalty nařízené za přispění videosystému VAR a proměněné Alžířanem Bentalebem. Citizens dohrávající jen v deseti ale nakonec překvapení nedopustili a v posledních pěti minutách výsledek otočili. Video bylo v hlavní roli i v druhém osmifinálovém duelu v Madridu. Tam ale stálo dlouho proti domácímu Atlétiku. Za zákrok na Costu se totiž penalta nekopala, gól, který vstřelil Morata, pro předchozí faul neplatil. V samém závěru se ale prosadili stopeři Giménez a Godín, takže Atléticco je před odvetou ve více než slibné situaci.

LM - první osmifinále Schalke - Manchester City

 
Článek
Fotogalerie

Dobrých pět minut potřeboval španělský sudí Del Cerro, než u monitoru usoudil, že by měl pokutový kop proti Citizens přece jen nařídit. Pravdou je, že Otamendi uhýbal a snažil se, aby ho míč vypálený Caligiurim netrefil, jisté ale bylo, že balon jeho ruku zasáhl.

Video zasáhlo a domácí Schalke penaltu kopalo.

První, protože během deseti minut následovala druhá. Del Cerro rovněž zkonzultoval faul Fernandinha s videorozhodčím, aby zase ukázal na značku pokutového kopu. Exekuce se opět ujal Alžířan Bentaleb a stejně jako v prvním případě gólmana Edersona překonal.

Pro Manchester City šokující zvrat. Pro trenéra Guardiolu také. „Nebude to 5:0. Ani 4:0. Schalke je sice v bundeslize čtrnácté, ale jde o nepříjemného soupeře," odmítal před utkáním prognózy, že osmifinálové partie bude jen otázkou skóre.

Úvod zápasu přitom prognózám nasvědčoval. Brankář Schalke Fährmann se o to postaral, neboť po jeho minele a přihrávce adresované Bernardu Silvovi dal Agüero snadno vedoucí gól hostů., kteří měli mít jasně navrch. Sedm minut před přestávkou je však video vrátilo zpátky na zem.

A když Citizens přišli v 68. minutě o vyloučeného Otamendiho, zdálo se, že na ní už zůstanou. V posledních pěti minutách se ale i v deseti postarali brankami Saného a Sterlinga přece jen o zvrat a reputaci si tak zachránili.

Po neuznaném gólu dva údery stoperů

Juventus musel blahořečit videu, protože nebýt jeho, kdo ví, zda by Němec Zwayer netrval na tom, že Atlético bude kopat penaltu. Diego Costa se totiž v šestnáctce hostů kutálel, jenže německý arbitr si pochopitelně nemohl být jistý, zda ho De Sciglio stáhl k zemi před pokutovým územím, nebo už v něm.

LM - první osmifinále Atlético Madrid - JuventusVideo: O2 TV Sport

K nelibosti domácích nakonec usoudil, že o penaltový zákrok nešlo, takže Griezmann se postavil jen k trestnému kopu. Vypálil stejně jedovatě, jako dvacet minut před ním na druhé straně Ronaldo, ovšem ani on nárok neměl.

Szczesny se vyznamenal stejně jako před ním Oblak.

V nesmlouvavě vedené partii se tak velké šance rodily až po přestávce. Domácí se do nich dostávali. Nejdřív Costa, který přesprintoval Bonucciho, ale sám před Szczesnym mířil vedle, tři minuty po něm Griezmann, který se rovněž dostal za obránce Juve a na rozdíl od Costy mínil polského gólmana mezi tyčemi hostů přelobovat.

Ani on si však na Szczesnyho nepřišel, neboť ten jeho úmysl vystihl a míč vytáhl na břevno. A když už ho hlavičkující Morata v 71. minutě přece jen překonal, branka neplatila. Rozhodčí za přispění videa usoudil, že střelec Chielliniho fauloval. Po sedmi minutách už ovšem odvahu k podobnému verdiktu nenašel, i když při závaru v Szczesnyho šestnáctce k faulu rovněž došlo. A evidentnějšímu než v předchozím případě.

Trefa stopera Giméneze však platila, což turínskou Starou dámu rozhodilo natolik, že vzápětí inkasovala podruhé. Kapitán domácích Godín za přispění Ronaldovy teče se o to postaral a zajistil tak svému týmu víc než slibnou pozici pro odvetu 12. března v Itálii.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Schalke 04 - Manchester City 2:3 (2:1)
Branky: 38. a 45. Bentaleb obě z pen. - 19. Agüero, 85. L. Sané, 90. Sterling. Rozhodčí: Del Cerro - Yuste, Alonso - Hernandez (video, všichni Šp.). ŽK: Uth, Sané, Burgstaller - Otamendi, Fernandinho, Ederson. ČK: 68. Otamendi. Diváci: 54 417.
Schalke 04: Fährmann - Caligiuri, Bruma, S. Sané, Nastasič, Oczipka - Serdar, Bentaleb, McKennie (77. Skrzybski) - Uth (88. Harit), Mendyl (65. Burgstaller). Trenér: Tedesco.
Manchester City: Ederson - Walker, Fernandinho, Otamendi, Laporte - De Bruyne (87. Zinčenko), Gündogan, D. Silva (70. Kompany) - Sterling, Agüero (78. L. Sané), B. Silva. Trenér: Guardiola.
Atlético Madrid - Juventus Turín 2:0 (0:0)
Branky: 78. Giménez, 83. Godín. Rozhodčí: Zwayer - Schiffner, Achmüller - Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Costa, Partey, Griezmann - Sandro. Diváci: 67 193.
Atlético: Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Luís - Koke (67. Correa), Partey (61. Lemar), Rodri, Saúl - Griezmann, D. Costa (58. Morata). Trenér: Simeone.
Juventus: Szczesny - De Sciglio, Bonucci, Chiellini, Sandro - Bentancur, Pjanič (72. Can), Matuidi (84. Cancelo) - Dybala (80. Bernardeschi) - Mandžukič, Ronaldo. Trenér: Allegri.

Reklama

Související témata: