Hlavní obsah

Tottenham po divoké přestřelce postoupil poprvé v historii Ligy mistrů do semifinále. Liverpool ho doprovodil

Aktualizováno

I bez zraněného kapitána Kanea vybojoval Tottenham historický postup do semifinále Ligy mistrů. Po divoké přestřelce totiž prohrál ve čtvrtfinálové odvetě v ostrovním derby na Etihad stadium s úřadujícím anglickým mistrem Manchesterem City 3:4, což mu po domácí výhře 1:0 stačilo. Citizens sice vstřelili ve třetí minutě nastavení pátý postupový gól, ale turecký sudí ho ex post po posouzení u videa neuznal. Liverpool si s Portem poradil stejně jako loni, kdy ho pro změnu vyřadil už v osmifinále. Tentokrát si sice přivezl na Estadio do Dragao jen dvoubrankový náskok, ale když ho Mané po necelé půlhodině pojistil, bylo jasné, že Kloppovi Reds vyzvou v semifinále Barcelonu, zatímco Spurs si zahrají s Ajaxem.

Sestřih čtvrtfinálového utkání Ligy mistrů Manchester City - TottenhamVideo: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Takovou přestřelku Liga mistrů ještě nikdy nezažila. Citizens, kteří v Champions League vstřelili v pěti předchozích střetnutích s anglickými protivníky jeden jediný gól, dali ve čtvrtfinálové odvetě Tottenhamu během jedenácti minut hned dva. A Korejec Son Hung-min na ně odpověděl také dvěma trefami.

Rekord po jedenácti minutách

Čtyři branky za jedenáct minut, to je samo sebou rekord. Však také fanoušci byli na Etihad stadium u vytržení, protože úvod zápasu připomínal spíš házenou než fotbal. Co akce, to branka!

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Korejec Son Hung-min (ve výskoku) ve službách Tottenhamu slaví gól v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů proti Manchesteru City.

Samozřejmě i za přispění chybujících obránců, neboť třeba Sonovi přiťukl před vyrovnávacím gólem míč Laporte a ránu Bernarda Silvy pro změnu tečoval za Llorisova záda nešťastník Rose.

I po této přestřelce musel ofenzivně laděný Guardiolův tým pochopitelně dál útočit a pokračovat ve střílení gólů, protože Spurs měli v součtu s prvním zápasem pořád navrch. Útočné manévry domácích režíroval skvělý De Bruyne, který Sterlingovi připravil i druhý gól. Tak báječně, že čtyřiadvacetiletý útočník pálil do odkryté brány.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Záložník Manchesteru City Raheem Sterling jásá. Právě potřetí překonal obranu i brankáře Tottenhamu.

Ale ani tři góly Citizens na postup nestačily. Zvláště když Son předváděl, že je při náramné chuti a při každém výpadu hrozil. Nejvíc dvě minuty před přestávkou, kdy byl blízko hattricku, ale jeho střela nakonec tyč těsně minula.

Proto přišel po změně stran velký nápor a příležitosti De Bruyneho, Sterlinga, Davida Silvy. Až De Bruyne to ovšem byl, kdo svůj tým vysvobodil další skvělou akcí a výstavní přihrávkou, po které Agüero prostřelil Llorise.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Fotbalista Manchesteru City Raheem Sterling (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči z trefy proti Tottenhamu v odvetě čtvrtfinále Ligy mistrů.

Nejproduktivnější tým v Lize mistrů končí

Potvrdil tak, že jeho tým je nejproduktivnější v letošním ročníku Ligy mistrů, neboť v něm Citizens vstřelili už třicet branek. Nic platné mu to nebylo. Po rohovém kopu Llorente snížil zase na rozdíl jednoho gólu, neboť i video potvrdilo, že ve skrumáži rukou nehrál.

Citizens se vrhli do zběsilé ofenzivy a ve hře na jednu bránu měli šanci za šancí. Lloris však hlavičku Agüera zlikvidoval, Gündogan bránu přestřelil, a když ve třetí minutě nastavení turecký sudí Cakir u videa rozhodl, že Sterlingův gól pro ofsajd neuzná, slavil historický postup Tottenham. Prohra 3:4 mu společně s domácí výhrou 1:0 na cestu mezi poslední čtyři týmy Ligy mistrů stačila.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Fernando Llorente oslavuje svoji trefu, která v konečném součtu posunula do semifinále Ligy mistrů londýnský Tottenham.

Po půlhodině už měli Reds jistotu

Pomalu celou první půlhodinu domácí útočili, stříleli, mexický legionář Corona trefil dokonce hned ve druhé minutě břevno. Liverpool nic. Nechal Porto hrát, soustředěně bránil a vyčkával.

Taktika na Portugalce platila, protože čím vehementněji se hnali za gólem, tím víc zapomínali na bránění. Zvláště, když se Reds dopředu prakticky nepouštěli. První výpad a první přímá střela na bránu však hostům stačila. Salah si pohrál s brazilským legionářem Felipem, Mané si na jeho přihrávku naběhl a skluzem ji poslal za Casillasova záda.

Sestřih čtvrtfinálového utkání Ligy mistrů Porto - LiverpoolVideo: O2 TV Sport

Sestřih čtvrtfinálového utkání Ligy mistrů Porto - Liverpool

O2 TV Sport

Od té chvíle měl Liverpool jistotu, že po roce zase zamíří do semifinále, kde se bude moci v konfrontaci s Barcelonou pokoušet zopakovat loňskou finálovou účast. Hraničilo s utopií domnívat se, že by snad Porto nastřílelo svému soupeři během zbývajících šedesáti minut čtyři branky potřebné k tomu, aby mělo navrch.

Harrara se o to pokoušel, ale sám před Alissonem poslal míč rovnou do jeho náruče, Corona mířil rovněž doprostřed brány, takže bylo na vyčkávajícím Liverpoolu, aby udeřil a vzal domácím i zbytek iluzí. Salah se o to v 65. minutě postaral a pak už se logicky střetnutí jen z povinnosti a v pohodě dohrávalo. I proto přineslo domácím čestný gól, na který ovšem záhy odpověděli Firmino a po něm i Van Dijk, aby snad Porto nenarostlo příliš.

Odvetná čtvrtfinálová utkání fotbalové Ligy mistrů:
Manchester City - Tottenham Hotspur 4:3 (3:2)
Branky: 4. a 21. Sterling, 11. B. Silva, 59. Agüero - 7. a 10. Son Hung-min, 73. Llorente. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.) - Irrati (video, It.). ŽK: Sissoko, Son Hung-min, Rose, Wanyama (všichni Tottenham). Diváci: 53 348. První zápas: 0:1, postoupil Tottenham.
Manchester: Ederson - Walker, Kompany, Laporte, Mendy (84. Sané) - De Bruyne, Gündogan, D. Silva (63. Fernandinho) - Sterling, Agüero, B. Silva. Trenér: Guardiola.
Tottenham: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose (90.+1 Sánchez) - Sissoko (41. Llorente), Wanyama - Alli, Eriksen, Lucas (82. Davies) - Son Hung-min. Trenér: Pochettino.
FC Porto - Liverpool FC 1:4 (0:1)
Branky: 69. Militao - 26. Mané, 65. Salah, 77. Firmino, 84. Van Dijk. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Pepe - 32. Mané. Diváci: 49 117. První zápas: 0:2, postoupil Liverpool.
Porto: Casillas - Felipe, Pepe, Militao - Corona (78. Fernando), Herrera, Danilo, Telles - Otávio (46. Soares), Marega, Brahimi (81. Bruno Costa). Trenér: Conceicao.
Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold (66. Gomez), Matip, Van Dijk, Robertson (71. Henderson) - Milner, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Origi (46. Firmino), Mané. Trenér: Klopp.

Reklama

Související témata: