Hlavní obsah

Slavii hrozí Ajax, Plzeň čeká Basilej, nebo Olympiakos. Sparta si musí Arsenal a spol. vykopat

Aktualizováno

České fotbalové kluby po středečním finále Evropské ligy znají většinu možných soupeřů pro kvalifikaci evropských pohárů v další sezoně. Ligový šampion Slavia si ve 4. předkole Ligy mistrů může zahrát s Ajaxem Amsterdam, Celtikem Glasgow či si zopakovat loňský souboj s FC Kodaň z Evropské ligy. Vicemistr Plzeň pak ve 2. předkole narazí buď na Basilej, nebo Olympiakos Pireus. V kvalifikaci Evropské ligy se představí tři české celky - Sparta začne ve 3. předkole, Jablonec a vítěz kvalifikačního duelu Ostrava - Mladá Boleslav o předkolo dřív.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Hakim Zijach (vpravo) přijímá gratulace od spoluhráče z Ajaxu Dušana Tadiče poté, co v utkání s Tottenhamem navýšil skóre na 2:0.

Článek

Porážka Arsenalu s Chelsea 1:4 ve finále Evropské ligy nepotěšila Spartu, která potřebovala k účasti přímo v základní skupině soutěže triumf Kanonýrů.

Jistotu skupiny pohárů má z pěti českých pohárových zástupců pro nadcházející sezonu pouze Slavia. V případě nezdaru v kvalifikaci Ligy mistrů se automaticky přesune do Evropské ligy, takže získá prémii nejméně 204,7 milionu korun. Jistotu základní skupiny EL mají atraktivní kluby Sevilla, Arsenal, Manchester United či AC Milán.

Soupeři pro Slavii ve 4. předkole LM:
Ajax Amsterdam
Celtic Glasgow
FC Kodaň
Dinamo Záhřeb

Slavia bude ve 4. předkole mistrovské části nenasazená a los jí přidělí jeden ze čtyř nasazených týmů. Všichni soupeři však musejí nejprve potvrdit roli favoritů a zvládnout předchozí předkola.

Červenobílí mohou narazit na semifinalistu vrcholícího ročníku Ajax Amsterdam v kádru s českým talentem Václavem Černým, skotského šampiona Celtic Glasgow, Kodaň, s níž hráli na podzim ve skupině Evropské ligy 1:0 venku a 0:0 doma, či Dinamo Záhřeb, které v únoru na úvod vyřazovací části Evropské ligy vyřadilo Plzeň po výsledcích 1:2 venku a 3:0 doma.

Těžká cesta pro Viktorii

Plzeň začne ve 2. předkole nemistrovské části LM a jako nenasazený celek ji hned na úvod čekají velmi těžcí soupeři. Viktoria se utká buď s historicky nejúspěšnějším řeckým klubem Olympiakos Pireus, nebo s Basilejí. Soupeře se dozví už 18. června.

Soupeři pro Plzeň ve 2. předkole LM:
FC Basilej
Olympiakos Pireus

Pokud Plzeň přes 2. předkolo postoupí, bude opět nenasazená a narazí na jednoho ze čtyř nasazených soupeřů. Zahrát si může například s portugalským FC Porto či přemožitelem Slavie v letním kvalifikaci Ligy mistrů Dynamem Kyjev. Postup ze 2. předkola by zároveň Viktorii vynesl jistotu minimálně skupiny Evropské ligy. Pokud by přešla i přes 3. předkolo Ligy mistrů, čekalo by ji ještě závěrečné play off.

Tři uchazeči v poháru číslo dvě

V Evropské lize Sparta musí zdolat dvě předkola, aby se dostala do základní skupiny. V obou případech by byla nasazená. Ve 3. předkole by Letenští jako nejtěžší soupeře mohli dostat turecký Trabzonspor s českým obráncem Filipem Novákem, belgické Antverpy, nizozemský Arnhem, chorvatský Hajduk Split, či portugalský Guimaraes. Ve 4. předkole se nabízí belgický Lutych, anglický Wolverhampton, či Spartak Moskva.

Někteří ze soupeřů pro Spartu ve 3. předkole EL:
Trabzonspor
Antverpy
Arnhem
Hajduk Split
Guimaraes

Zbylé dva české celky v Evropské lize - Jablonec a vítěz kvalifikačního duelu - začnou už ve 2. předkole. V něm budou mezi nasazenými a jako nejnepříjemnější soupeři jim hrozí tři kazašské týmy. V dalším předkole už by čeští zástupci nebyli nasazeni. Jablonec si v uplynulé sezoně zahrál základní skupinu, posledním účastníkem bude lepší ze sobotního kvalifikačního utkání mezi Ostravou a Mladou Boleslaví. Druhé předkolo se bude losovat 19. června.

Někteří ze soupeřů pro Jablonec a Baník či Mladou Boleslav ve 2. předkole EL:
Zrinjski Mostar
Kajrat Almaty
AEL Limassol
Kilmarnock
Norrköping
Brann Bergen

Reklama