Hlavní obsah

Koncert Messiho v Edenu neviděl, ale kapitán Trpišovskému hvězdou Barcelony rád argumentuje

Praha

Sen, který nebere konce! Trenér Jindřich Trpišovský dovedl fotbalovou Slavii Praha do Ligy mistrů. Po všech překážkách, které musel na cestě mezi elitu překonat, šlo o úspěch vpravdě pohádkový. Vše ještě vyšperkoval čtvrteční los základních skupin. Pražané se ve skupině F střetnou s Barcelonou, Dortmundem a Interem Milán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský, Jan Bořil a Zdeněk Houštecký během oslav

Článek

Ve skupině F Ligy mistrů narazíte na Barcelonu, Dortmund a Inter Milán. Dopadl los podle přání, nebo jde o protivníky tak kvalitní a nepřekonatelné, že máte smíšené pocity?

Prožíváme obrovskou radost. Někteří takové výroky budou určitě kritizovat a říkat, že máme být skromní a pokorní. Ale jsme ve skupině Ligy mistrů, kam chce každý proto, aby hrál s nejlepšími týmy. Myslím i na fanoušky. Určitě touží vidět hráče nastupující za Barcelonu, Dortmund či Inter. Když už jsme postoupili tak jsme šťastní, že jsme nedostali soupeře, s nimiž už jsme se měřili nebo nemusíme někam na východ Evropy. Každý půjde raději určitě na Barcelonu či Dortmund. Na šanci v Lize mistrů čekala Slavia dvanáct let, tudíž je super, že máme tři mimořádně atraktivní týmy.

Který ze tří soupeřů je pro vás osobně nejatraktivnější a nejpřitažlivější?

Nejvíc se těším do Dortmundu. Hodně jsem ho sledoval ještě v éře trenéra Kloppa a mám ho rád. Mají super stadion, na němž je skvělá atmosféra. Jde o hodně sympatický klub. San Siro je historií i atmosférou rovněž jedinečné. A Barcelona... Tou bychom strávili hodně času.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Asistent trenéra Pavel Řehák (vlevo), trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský, Jan Bořil a Zdeněk Houštecký během oslav

Po postupu z předkola přes rumunskou Kluž jste doufal, že nejde jen o sen. Umocňují euforii jména soupeřů?

Ještě před pár lety bych si přál jet za některým ze tří nalosovaných klubů na výlet. Projít si stadion, o víkendu vidět jejich ligový zápas. A teď budeme na jejich stadionech trénovat a hrát. A naši fanoušci uvidí největší hvězdy světového fotbalu v Edenu.

Vnímáte protivníky i jako odměnu za úsilí, které se skrývá za postupem do Ligy mistrů?

Jednoznačně. Ve hře byly rovněž dvě skupiny, které nás vyloženě strašily. V Petrohradu už jsme hráli a nechtěli jsme tam letět znovu. Na Ukrajinu jsme rovněž museli v loňské sezoně. Kluci Petru Čechovi, který losoval kluby do jednotlivých skupin, hodně fandili. A vylosoval to dobře. Máme tři skvělé týmy s obrovskou historií. Jde o obrovskou sportovní odměnu pro všechny od hráčů až po fanoušky. A myslím, že nejšťastnější je ekonomický úsek Slavie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský, Jan Bořil a Zdeněk Houštecký během oslav

Barcelona se do Edenu vrátí po osmi letech. Jen místo „hostující" Plzni bude čelit domácímu týmu. Vybaví se vám, co jste dělat na podzim 2011, když se na stadionu Slavie představil katalánský gigant?

Myslím, že jsem byl na soustředění jako trenér Měcholup. Ale znám vyprávění našeho kapitána Milana Śkody, který byl na tribuně jako divák. S oblibou říká, že Messi v tom utkání ušel osm kilometrů a dal tři góly. Když při tréninku chci, aby kluci běhali, tak mi právě Messiho výkonem z Edenu argumentují, proč to není třeba.

Je jasné, že Slavia je ve skupině outsiderem. Jaké budou ambice vašeho týmu?

Nebudeme se vzdávat předem. Venkovní zápasy budou strašně složité. Ale věřím, že jsme schopní doma i s tak věhlasnými soupeři hrát. Nic není nemožné. Chceme získat nějaké body a vstřelit nějaké góly.

Reklama