Hlavní obsah

V Monaku nechápali. Zarostlý Cantona při losu Ligy mistrů v roli výstředního filozofa. Citoval i Krále Leara

Monako/Praha

O zajímavé pozdvižení se postaral během čtvrtečního losování základních skupin Ligy mistrů slavný Eric Cantona. Bývalý útočník Manchesteru United okořenil okázalou událost filozofickým vystoupením. Poté, co dostal Cenu prezidenta UEFA, citoval z Krále Leara a mluvil o vědě, válce, zločinu a nesmrtelnosti.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Eric Cantona během losování skupin Ligy mistrů při přebírání ceny za přínos fotbalu, vynikající úspěchy a mimořádné osobní kvality.

Článek

Cantona odstartoval vystoupení v Monaku citátem z tragédie Williama Shakespeara. "Čím jsou mouchy hochům prostopášným, tím jsme my bohům a ti nás pro zábavu zabíjí," prohlásil někdejší francouzský reprezentant, který cenu od Aleksandera Čeferina dostal za přínos fotbalu, vynikající úspěchy a mimořádné osobní kvality.

"Věda už brzy stárnutí nejen zpomalí, ale úplně ho zastaví a my budeme nesmrtelní. Budou nás zabíjet pouze nehody, zločiny a války, které se však naneštěstí znásobí. Miluji fotbal, děkuji," přidal třiapadesátiletý Cantona, který nikdy neměl ke květnatým a tajuplným vyjádřením daleko.

Kamery během jeho projevu zachytily tváře soustředěně naslouchajících hvězd Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. Ale těžko říct, zda poselství Francouzových slov rozuměli.

Něco podobného Cantona předvedl už na tiskové konferenci v roce 1995 poté, co dostal osmiměsíční zákaz činnosti za napadení fanouška. "Když letí rackové za rybářskou lodí, je to proto, že si myslí, že budou do moře vhozeny sardinky. Děkuji vám pěkně," byla jediná slova, která tehdy pronesl.

Reklama

Související témata: