Hlavní obsah

Slepého koně nikdo nechtěl. Teď je k mání za půl miliardy a stal se klenotem

Milán

Díky, ale nechceme! Jako talentovaného teenagera jej na dvou zkouškách odmítli. Těžce se pral o místo na výsluní. Nakonec se pro něj stalo vysvobozením spojení s trenérem Trpišovským a jeho realizačním týmem. Nejprve v druholigovém Žižkově, později v Liberci. Nyní je z fotbalového záložníka Tomáše Součka klenot fotbalové Slavie, který jako jediný odchovanec zažije v úterý večer na San Siru atmosféru úvodního duelu Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Souček.

Článek

„Samozřejmě mohu těžko srovnávat, ale jsem si jistý, že zažít Champions League v dresu Slavie je pro mě vrchol. Ani neumím popsat, jak se těším. A naprosto jistě vím, že kdybych měl hrát první zápas Ligy mistrů v jiném týmu, moje pocity by byly odlišné," přemítal čtyřiadvacetiletý Souček před blížícím se výkopem úterního duelu skupiny F proti Interu Milán.

Souček s fotbalem začínal v Havlíčkově Brodě. Nastupoval na pozici útočníka, střílel góly a sbíral týmové i individuální trofeje. „V pokoji u rodičů, který slouží jako takové moje muzeum, je spousta sošek pro nejlepšího střelce turnajů. Stál jsem před brankou, chtěl každý balon a střílel góly. Ještě do Slavie jsem přišel jako útočník. Až v dorostu mě přendali do obrany na pozici stopera. A při hostování na Žižkově ze mě udělal trenér Trpišovský záložníka. A jde o post, kde se cítím nejlépe," vyprávěl Souček.

Právě trenér Trpišovský se pro Součka stal osudovým mužem. První zkušenosti s dospělým fotbalem udělal Souček totiž v druholigovém Žižkově na jaře 2015. Shodou okolností tehdy tým vedl právě Trpišovský, který dnes šéfuje mužstvu ve Slavii.

„Tomáš nám tehdy byl nadělený na hostování. Začínal v zimní přípravě. Měl za sebou dvě neúspěšné zkoušky v druholigových klubech, které ho vrátily jako slepého koně, s tím, že nikdy nemůže hrát fotbal na vrcholové úrovni," pronesl Jaroslav Köstl, asistent trenéra Trpišovského, v dokumentu Totální sezona.

„Upřímně, po týdnu tréninku jsme měli stejný názor," připustil Köstl, že ani nynějšímu realizačnímu týmu Slavie se Souček a jeho fotbalový projev nezamlouval. „Zachránil ho vlastně Ivan Horník," zmínil Köstl veledůležitou roli kontroverzního funkcionáře.

Horník totiž za Součka u Trpišovského a jeho realizačního týmu orodoval. „Říkal, ať neblbneme, že je zadarmo, ať to s ním zkusíme. A dnes je Tomáš nejlepším hráčem Česka. Jsme s ním vlastně pět let. Je tam vzájemné propojení, je nepostradatelný," připustil Köstl.

„Hostování v druholigových klubech se mi nedařila. Ale paradoxně šlo o největší zkušenosti. Když jsem se pak vrátil do Slavie, ohromně jsem si místa vážil," vracel se Souček k druholigovým anabázím v době, kdy se dral mezi dospělou elitu.

Dnes už nikdo nepochybuje o kvalitách záložníka, jenž se s Trpišovským sešel i na jaře 2017 při hostování v prvoligovém Liberci. Od prvního společného setkání před téměř pěti lety záložník vyspěl. Je oporou Slavie, kde po odchodu Zmrhala do Brescie, jako jediný odchovanec pomohl k postupu do Ligy mistrů.

Stal se klíčovým mužem i v reprezentaci. A uchvátil pozorovatele zahraničních klubů. Spartak Moskva za něj před pár týdny po postupu přes Kluž do Ligy mistrů nabízel vedení Slavie neuvěřitelných devatenáct milionů eur, tedy v přepočtu půl miliardy korun.

„Slavii mám v srdci. A utkání na Interu bude splněným snem," neskrýval Souček dojetí při vidině úterní bitvy na San Siru.Tu, stejně jako všechny ostatní zápasy LM, budou v přímém přenosu vysílat stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal - diváci si díky multidimenzi mohou vybrat, jaký duel chtějí živě sledovat. Studio před utkáním Slavie s hosty Vladimírem Šmicrem a Štěpánem Vachouškem začne již v 18 hodin. Všechny přenosy je stále možné díky letní nabídce sledovat zcela zdarma, více zde.

Reklama