Hlavní obsah

To byla jízda! Suverénní Bayern překonal rekord Ligy mistrů

Mnichov/Praha

Doma problém, v Evropě pohádka. Německý fotbalový mistr Bayern Mnichov porazil ve středu Tottenham Hotspur v Allianz Areně poměrem 3:1, čímž dovršil svou famózní jízdu základní částí letošního ročníku Ligy mistrů. Bavorský celek svými výsledky ve skupině B překonal rekord celé soutěže. Velkou zásluhu má na tom útočník Robert Lewandowski, který vévodí tabulce střelců.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Fotbalista Bayernu Mnichov Ivan Perišič oslavuje gól během utkání bundesligy proti Borussii Mönchengladbach (Ilustrační foto)

Článek

Stoprocentní bilance získaných bodů (18) a skóre 24:5 (rozdíl branek +19), to je vizitka působení Bayernu Mnichov ve skupině B Ligy mistrů, kde se německý klub střetl s loňským finalistou Tottenhamem, vicemistrem Řecka Olympiakosem Pireus a úřadujícím srbským šampionem Crvenou zvezdou Bělehrad.

Bayern v šesti zápasech zaznamenal dvě drtivé výhry, když dokázal sestřelit Tottenham na jeho hřišti poměrem 7:2 a gólový výprask 6:0 naložil i doma Bělehradu. Zajímavostí je, že německý šampion kvůli neuspokojivým výsledkům v bundeslize odvolal Nika Kovače, a pod oběma zmiňovanými výsledky je tak podepsán jiný trenér. Do utkání s Crvenou zvezdou už totiž vedl mužstvo prozatímní kouč Hans-Dieter Flick.

Když Bayern deklasoval Tottenham na jeho hřišti 7:2, podstatnou zásluhu měl na tom bývalý fotbalista Arsenalu Serge Gnabry, který se trefil v utkání čtyřikrát. Na Ostrovech přitom o jeho služby nejevili zájem, a on tak na návrat na londýnské trávníky může vzpomínat s patřičnou dávkou osobního zadostiučinění.

Velkou zásluhu na rekordní jízdě základní skupinou má polský snajpr Robert Lewandowski, ten ve svých jednatřiceti letech neztrácí nic ze svého fotbalového lesku a i on sám má za sebou prozatím nejlepší vystoupení v Lize mistrů od doby příchodu do Německa. S deseti přesnými zásahy vévodí tabulce produktivity a až druhá za ním se ztrátou dvou gólů je letošní gólová kometa Erling Braut Haaland.

Na letošních gólových statistikách polského reprezentanta má velkou zásluhu jeho výkon proti Crvené zvezdě. Lewandowski výhru v poměru 6:0 dirigoval čtyřmi trefami. Dvěma góly řídil klenot Bayernu i vítězství v poměru 3:2 nad Olympiakosem.

Mnichov postupuje suverénně z prvního místa skupiny B. O osmifinálových dvojicích rozhodne los v pondělí 16. prosince a na stoprocentní tým základní části čeká jeden z šestice Real Madrid, Atalanta Bergamo, Atlético Madrid, Neapol, Lyon a Chelsea.

Reklama