Hlavní obsah

Zastaví Čech v prvním semifinále Ligy mistrů mašinu zvanou Barcelona?

PRAHA

Český gólman ve službách Chelsea Petr Čech bude mít v úterý večer výjimečnou šanci ukázat fotbalovému světu, že Mr. Perfect je zase zpátky. Bude totiž hlavně na něm, zda londýnský klub zastaví na Nou Campu v úvodním semifinále Ligy mistrů rozjetou mašinu zvanou Barcelona.

Článek

Katalánský velkoklub vůbec nepřipouští, že by se opakovala loňské historie a ve finále Champions League proti sobě nastoupily zase dva anglické kluby. To ovšem znamená, že musí Chelsea vyřadit, neboť druhý finalista z Ostrovů vzejde každopádně, protože ve druhém semifinále proti sobě svedl los Manchester United a Arsenal.

Jsme mašina, hlásá kouč Barcelony

"Jsme dobře rozjetá a fungující mašina, na kterou teď čekají nejdůležitější dny a zápasy celé sezóny. Nejdříve musíme odstranit z cesty jednu z největších překážek, jíž je Chelsea, pak bude třeba se vypořádat s Realem,“ narážel trenér Barcelony Josep Guariola na náročný program, který jeho svěřence čeká.

V sobotu totiž jeho tým zahránil ve Valencii remízu 2:2, v úterý hostí v prvním semifinále Ligy mistrů Chelsea, o víkendu nastoupí na San Barnabeu proti Realu, příští týden je na programu odveta Champions League v Londýně.

„Konfrontace s Chelsea bude o něčem jiném než čtvrtfinálová partie Ligy mistrů s Bayernem Mnichov, který jsme vyřídili za poločas. Bude to pro nás těžká zkouška, a jedině když ji zvládneme, podáme důkaz, že jsme opravdu světovým mužstvem,“ varoval na klubových stránkách Barky před přílišným optimismem Argentinec Lionel Messi.

Katalánské vzpomínky na minulost

Katalánci totiž před duelem s Chelsea ve všech pádech skloňují dva ročníky Champions League, kdy Chelsea vyřadili. V sezóně 1999/2000 ji po prohře v Londýně 1:3 doma rozstříleli 5:1 a postoupili do semifinále, v sezóně 2005/2006 měla navrch rovněž Barcelona. Na Stamford Bridge zvítězila v prvním osmifinále 2:1, takže v domácí odvetě jí k postupu stačila remíza 1:1.

Pro úplnost je však třeba dodat, že dvakrát v posledních letech měla navrch Chelsea, která samozřejmě věří v úspěch i tentokrát.

<tbody><tr class="highlight"><td colspan="3">Bilance zápasů Barcelony a Chelsea v LM </td></tr><tr><td>1999/2000 </td><td>čtvrtfinále</td><td>Chelsea - Barcelona 3:1, Barcelona -Chelsea 5:1 </td></tr><tr><td>2004/2005</td><td>osmifinále</td><td>Barcelona - Chelsea 2:1, Chelsea -Barcelona 4:2</td></tr><tr><td>2005/2006</td><td>osmifinále</td><td>Chelsea - Barcelona 1:2, Barcelona - Chelsea 1:1</td></tr><tr><td>2006/2007</td><td>skupina</td><td>Chelsea - Barcelona 1:0, Barcelona - Chelsea 2:2</td></tr></tbody>

Musíme hrát chytře, přimínal hráčům Hiddink

„Když budeme hrát chytře a klidně, zápas zvládneme a i jedno z nejlepších současných mužstev světa můžeme vyřadit. Na jeho obrovskou útočnou sílu si však musíme dát náramný pozor a sami se naopak musíme snažit udeřit z každé situace, která bude vypadat jen trochu slibně,“ meditoval kouč Chelsea Guus Hiddink.

I český gólman v bráně Chelsea je přesvědčený, že jeho tým je schopen se přes Barcelonu dostat. „Dva náročné týdny naplněné úspěchy nám v tom mohou pomoci. Vždyť jsme se v jejich průběhu dostali do semifinále Ligy mistrů, postoupili do finále Anglického poháru, sbírali body v Premier League, takže máme důvod, proč si věřit,“ nechal se slyšet Petr Čech.

Barcelona - Chelsea, první semifinále LM
úterý 20.45, rozhodčí Stark (Německo), přímý přenos na ČT2
Předpokládané sestavy:
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Abidal - Xavi, Touré, Iniesta - Messi, Eto´o, Henry.
Chelsea: Čech - Ivanovič, Terry, Alex, Bosingwa - Kalou, Essien, Lampard, Malouda - Ballack, Drogba.

Reklama

Související témata: