Hlavní obsah

Lyon - Bayern 0:3Rozjetý Bayern nedal Lyonu šanci a je ve finále Ligy mistrů. Tvrdík mu děkuje

Lisabon
Aktualizováno

Rozjetý Bayern Mnichov si suverénním způsobem zajistil účast ve finále fotbalové Ligy mistrů, když po čtvrtfinálové demolici Barcelony bez větších problémů vyřadil v semifinále po výhře 3:0 i dosavadní překvapení soutěže Olympique Lyon. Bayern se utká v nedělním lisabonském finále s Paris St. Germain.

Fotbalisté Bayernu jsou po výhře 3:0 nad Lyonem ve finále Ligy mistrů. Kanonýr Robert Lewandowski jásá po třetím gólu.Video: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Dva góly vstřelil v úvodním poločase Serge Gnabry, po změně stran se ještě trefil Robert Lewandowski.

Bavorský gigant vyhrál i desáté utkání v tomto ročníku elitní soutěže a postoupil do finále poprvé od roku 2013, kdy Ligu mistrů popáté vyhrál. Předchozích triumfů Bayern dosáhl v letech 1974, 1975, 1976 a 2001.

Vyřazení Lyonu znamená, že pražská Slavia vstoupí do zářijové kvalifikace LM až v závěrečném čtvrtém předkole. Kdyby Olympique tento ročník vyhrál, začali by čeští šampioni už ve třetím předkole. Německému týmu tak na dálku poděkoval i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík.

Favorizovaný Bayern, který ve čtvrtfinále rozstřílel Barcelonu 8:2, v úvodu nečekaně přenechal iniciativu i šance Lyonu. Kapitán Depay však po úniku zamířil do boční sítě a Toko Ekambi po individuální akci trefil tyčku.

"Mají za sebou skvělé výkony proti Manchesteru City a Juventusu Turín. Jsou takticky silní a na začátku nám dělali problémy. Víme, že musíme lépe bránit. Před zápasem jsme si říkali, že si nemůžeme dovolit odevzdávat míče, a přesto jsme to dělali," prohlásil Flick.

Foto: Pool, Reuters

Serge Gnabry z Bayernu dává svůj druhý gól v semifinále Ligy mistrů.

Chvíli poté už udeřil mnichovský tým. Gnabry obešel několik bránících hráčů a přesnou střelou v 18. minutě poprvé překonal brankáře Lopese, který do té doby měl práci jen s nepovedenou Goretzkovou ránou. "V úvodních minutách jsme se trochu trápili, můj gól přišel v pravý čas a docela nám zvednul sebevědomí," podotkl Gnabry.

Po vedoucím gólu získal Bayern jasnou převahu a ve 33. minutě vedení navýšil. Po Perišičově přihrávce v ideální pozici selhal Lewandowski, ale zaváhání nejlepšího kanonýra soutěže napravil Gnabry snadnou dorážkou. Německý křídelník si polepšil na devět branek v ročníku LM.

Foto: Miguel A. Lopes, ČTK/AP

Fotbalisté Bayernu Mnichov Serge Gnabry (vpravo) a Thomas Müller se radují z gólu proti Lyonu v semifinále Ligy mistrů.

Na začátku druhé půle Perišičovu střelu zlikvidoval Lopes, jeho gólmanský protějšek Neuer zase v 58. minutě ve velké příležitosti vychytal Toka Ekambiho.

"Myslím, že jsme to na začátku mohli udělat lépe a dát nějaké branky, než skórovali oni. Štěstí nebylo na naší straně. Neproměnili jsme šance a čelili skvělému týmu. Zjistili jsme, že jsou neporazitelní," konstatoval útočník Lyonu Karl Toko Ekambi.

Foto: Pool, Reuters

radost hráčů Bayernu Mnichov v semifinále Ligy mistrů.

Střídající Coutinho pak vstřelil Lyonu další branku, která však neplatila kvůli ofsajdu. Bayern se třetího gólu přece jen dočkal, protože v 88. minutě Lewandowski uzavřel skóre přesnou hlavičkou. Polský kanonýr v sezoně Ligy mistrů skóroval v každém z devíti zápasů, do nichž nastoupil. Celkem zaznamenal 15 branek a dva zásahy mu chybějí k vyrovnání rekordu Cristiana Ronalda z ročníku 2013/14.

Mnichovští zvítězili ve 20. soutěžním zápase po sobě a po triumfech v německé lize a domácím poháru mají na dosah prestižní "treble".

Semifinále fotbalové Ligy mistrů v Lisabonu:
Olympique Lyon - Bayern Mnichov 0:3 (0:2)
Branky: 18. a 33. Gnabry, 88. Lewandowski. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Marcelo, Marcal, Mendes (všichni Lyon). Bez diváků.
Lyon: Lopes - Denayer, Marcelo, Marcal (73. Cherki) - Dubois (67. Tete), Caqueret, Bruno Guimaraes (46. Mendes), Aouar, Cornet - Depay (58. Dembélé), Toko Ekambi (67. Reine-Adélaide). Trenér: Garcia.
Bayern: Neuer - Kimmich, Boateng (46. Süle), Alaba, Davies - Thiago (82. Tolisso), Goretzka (82. Pavard) - Perišič (63. Coman), Müller, Gnabry (75. Coutinho) - Lewandowski. Trenér: Flick.

Reklama

Související témata: