Hlavní obsah

Plzeň se v Evropské lize utká s německým Schalke. Rosický vyzve v Lize mistrů AC Milán

Fotbalisté Viktorie Plzeň se v jarní vyřazovací části Evropské ligy, kam přestoupili ze třetí příčky Champions League, utkají s bundesligovým Schalke 04, kde působí Jan Morávek. První zápas se hraje 16. února v Plzni, odveta je na programu o týden později. V případě postupu by český mistr narazil v osmifinále na vítěze duelu Steaua Bukurešť - Twente Enschede. Rozlosována byla i Liga mistrů, kde v jarním osmifinále narazí Kadlecův Leverkusen na Barcelonu, Čechova Chelsea na Neapol a Rosického Arsenal na AC Milán.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Fotbalisté Schalke Kyriakos Papadopoulos (vlevo) a Klaas-Jan Huntelaar s Raúlem (vpravo). Na jaře hvězdy zavítají do Plzně.

Článek

Osud Plzně měl v rukou rumunský internacionál Miodrag Belodedici, který v minulosti Evropský pohár dvakrát vyhrál. To proto, že finále Evropské ligy se uskuteční 9. května v Bukurešti.

Gigantům se Viktoria vyhnula

Jmenovka s názvem Viktorie Plzeň zůstávala v osudí hodně dlouho. Poté, co odpadli soupeři kalibru Manchesteru United a Manchesteru City, amsterodamského Ajaxu nebo španělské Valencie nakonec dostali svěřenci trenéra Vrby za protivníka pro jarní vyřazovací fázi EL německé Schalke 04, tedy klub, kde v minulosti působili čeští internacionálové Jiří Němec a Radek Látal.

Fotbalisté Schalke 04 se radují ze zisku Německého poháru. Jeho zisk je přivedl do pohárové Evropy.foto: Reuters

Mezi hvězdy současného Schalke patří především nejlepší střelec v historii evropských pohárů Raúl a nizozemský kanonýr Klaas Jan Huntelaar. V kádru je i český záložník Morávek, který však kvůli zranění v poslední době vypadl ze sestavy.

Kapitán Schalke: O Plzni nic nevíme

Momentálně figuruje Schalke v bundeslize na třetí příčce, přičemž na vedoucí Bayern Mnichov ztrácí pouhé tři body. V případě postupu přes Schalke by Plzeň v osmifinále narazila na lepší tým z dvojice Steaua Bukurešť - Twente Enschede.

V Gelsenkirchenu, kde Schalke sídlí, přijali los tak trochu rozpačitě. "Mnoho informací o Plzni nemáme a nic konkrétního o ní nevíme, ale kdo skončí v Lize mistrů třetí za Barcelonou a AC Milán, musí fotbalové kvality mít," pravil kapitán Schalke Benedikt Höwedes. "Nebude to pro nás snadný úkol, ale naším cílem zůstává dostat se v Evropské lize co nejdál."

Schalke okamžitě po losu oznámilo na svých klubových stránkách, že vstupenky na zápas s Plzní budou stát 15, 20, 30 a 40 euro.

Los Evropské fotbalové ligy - 2. kolo (16. a 23. února):
Viktoria Plzeň - Schalke (Jan Morávek)
FC Porto - Manchester City
Ajax Amsterodam - Manchester United
Lokomotiv Moskva - Bilbao
Salcburk - Metalist Charkov
Stoke - Valencie
Kazaň - Olympiakos Pireus
Alkmaar - Anderlecht Brusel (Lukáš Mareček, Ondřej Mazuch)
Lazio Řím (Libor Kozák) - Atlético Madrid
Steaua Bukurešť - Twente Enschede
Wisla Krakov (Tomáš Jirsák) - Standard Lutych
Braga - Besiktas (Tomáš Sivok)
Udine - PAOK Soluň
Trabzonspor (Ondřej Čelůstka) - PSV Eindhoven
Hannover - Bruggy (Matěj Vydra)
Legia Varšava (Michal Hubník) - Sporting Lisabon

Z dalších dvojic vyřazovací části EL bude nesporně zajímavá konfrontace Ajaxu s Manchesterem United nebo Porta s Manchesterem City. V Nyonu se zároveň losovalo už i osmifinále.

Osmifinále (8. a 15. března):
Steaua Bukurešť/Twente Enschede - Viktoria Plzeň/Schalke
Salcburk/Metalist Charkov - Kazaň/Olympiakos Pireus
Legia Varšava /Sporting Lisabon - FC Porto/Manchester City
Wisla Krakov/Standard Lutych - Hannover/Bruggy
Stoke/Valencie - Trabzonspor/PSV Eindhoven
Alkmaar/Anderlecht Brusel - Udine/PAOK Soluň
Lazio Řím/Atlético Madrid - Braga/Besiktas
Ajax Amsterodam/Manchester United - Lokomotiv Moskva/Bilbao

Než se ovšem plzenští fotbalisté dozvěděli soupeře, v Nyonu se rozlosovalo za pomoci legendy Bayernu Mnichov Paula Breitnera osmifinále Ligy mistrů. Právě mnichovský stadión bude hostit finále této soutěže.

Pro české fanoušky bylo pochopitelně nejzajímavější sledovat, na koho v jarním osmifinále narazí kluby, v nichž působí legionáři Čech, Rosický, Kadlec, Necid a Kováč.

Los osmifinále Ligy mistrů
Neapol - Chelsea
CSKA Moskva - Real Madrid
Olympique Lyon - APOEL Nikosia
Bayer Leverkusen - FC Barcelona
Zenit Petrohrad - Benfica Lisabon
AC Milán - Arsenal
Basilej - Bayern Mnichov
Olympique Marseille - Inter Milán

Los nepřál hlavně Bayeru Leverkusen, jehož dres obléká český reprezentant Michal Kadlec. Německý klub totiž narazí na Barcelonu. Stejně dopadlo moskevské CSKA, kde by se po těžkém zranění měl na jaře vrátit do sestavy Tomáš Necid. Ruské mužstvo se potká s druhým španělským velkoklubem Realem Madrid.

Čechova Chelsea se v osmifinále střetne s Neapolí, která postoupila ze skupiny na úkor jiného anglického klubu Manchesteru City, Rosického Arsenal se střetne se sedminásobným držitelem trofeje AC Milán. Velké překvapení základní části Champions League Basilej, která má na soupisce českého internacionále Radka Kováče, změří síly s Bayernem Mnichov a pokusí se o další senzaci.

První osmifinálové zápasy Ligy mistrů jsou na programu 14., 15., 21. a 22. února, odvety pak 6., 7., 13. a 14. března.

Reklama

Související témata: