Hlavní obsah

Morální výhra? Existuje jen skutečný vítěz, bědoval trenér po porážce s Chelsea

Praha

Neuvěřitelný obrat! Ještě v neděli by na Chelsea coby favorita Ligy mistrů zřejmě nikdo nevsadil ani libru. Po sedmi čistých kontech v řadě totiž o pár hodin dříve utržil ambiciózní tým Romana Abramoviče na vlastním stadionu ostudný pětibrankový příděl od předposledního týmu Premier League, v které klesl mimo příčky garantující účast v nejprestižnější klubové soutěži i v jejím příštím ročníku.

Sestřih utkání Ligy mistrů Porto - ChelseaVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Ovšem už ve středu večer se Chelsea zařadila v očích sázkařů na druhého největšího favorita na probíhající ročník Ligy mistrů hned za Manchester City. BBC uvedla, že dvaadvacet procent středečních večerních sázek na nového šampiona Champions League bylo právě na Chelsea.

Londýnský klub má nyní komfortní dvoubrankový náskok, navíc do úterní odvety na neutrální půdě v Seville vstoupí jako domácí celek. „Je to fantastický výsledek, ale jsme teprve v polovině bitvy," krotil nadšení Thomas Tuchel, trenér Chelsea, který se stal teprve druhým koučem v historii Blues, který vyhrál první tři zápasy ve vyřazovací fázi Ligy mistrů.

Napodobil tak Roberta di Mattea, jemuž se podobný kousek povedl v sezoně 2011/2012. Není bez zajímavosti, že tehdy Chelsea s Petrem Čechem v bráně celou Ligu mistrů vyhrála! Náhoda? Nebo znamení...

Foto: Marcelo Del Pozo, Reuters

Mason Mount z Chelsea se raduje z gólu proti Portu.

„Dvoubrankové vítězství je fajn. Ale pořád je před námi ještě odveta. Určitě nemůžeme slavit postup do semifinále, protože Porto se nepochybně nevzdá. Ale chceme zdárně dokončit slibně načatou práci," říkal záložník Chelsea Mason Mount, který skvělý výkon korunoval prvním gólem a výrazně přispěl k triumfu.

„Byl jsem si jistý, že nás prohra s West Bromwich nepoznamená. Mužstvo skvěle zareagovalo. Největší výhrou po nezdaru je odrazit se k lepšímu výsledku. Semkli jsme se a věřili v sebe," přesvědčoval Tuchel.

Zato na straně Porta zavládlo zničující zklamání. Po skalpu Juventusu Turín si portugalský klub mimořádně věřil. „Pro Chelsea je nepochybně výhodou, že každý zápas v Premier League je nesmírně obtížný. Každopádně až vstoupíme na trávník, nebude znát, že jsme za posily utratili pětadvacet milionů eur, zatímco Chelsea dvojnásobek. Je to prostě bitva jedenácti mužů proti jedenácti, kdy je možné úplně všechno," burcoval před výkopem tým Sergio Conceicao, trenér Porta.

Jenže bez vstřeleného gólu na „domácí" půdě bude pro Porto hodně svízelné vybojovat účast mezi nejlepšími čtyřmi kluby soutěže. „Je to extrémně krutý výsledek. Byli jsme lepší než Chelsea. Jenže ve sportu neexistuje nic jako morální vítězství. Záleží jen na výsledku," uvedl Conceicao, trenér Porta, pro uefa.com.

Reklama

Související témata: