Hlavní obsah

Vrátíme se. Lepší, silnější, schopní na druhý pokus Ligu mistrů vyhrát, přisahal Guardiola

Neřekl do roka a do dne, ale zapřísahal se, že se se svým týmem vrátí. Lepší, silnější, poučení a hlavně schopní na druhý pokus finále Ligy mistrů vyhrát. V sobotní noci se to Guardiolovým svěřencům v Portu nepovedlo, i když po triumfu v Premier League i Ligovém poháru byli Citizens považováni i v anglickém finále Champions League za favorita. A to přesto, že bilance posledních vzájemných zápasů s Chelsea měla varovat. Hráče i trenéra Guardiolu. Dvakrát se spolu oba týmy na Ostrovech střetly, v dubnu i v květnu měla navrch Chelsea. A v Portu zase.

Foto: Pierre Philippe Marcou, ČTK/AP

Poražený Pep Guardiola, trenér Manchesteru City.

Článek

„Blues jsou strašně silní. Perfektní v obraně, rychlí v protiútocích. Nestačilo, že jsme jim nedovolili hrát," přiznával španělský kouč ve službách Manchesteru City Pep Guardiola, že jeho německý kolega Thomas Tuchel měl se svou pragmatickou taktikou zase navrch.

Odmítal však, že by mu napomohl sestavou, kterou zvolil a spousta expertů na Ostrovech ji považovala za chybnou.

Sestřih finále Ligy mistrů Manchester City - ChelseaVideo: O2 TV Sport

„Postavil jsem hráče, které jsem v danou chvíli považoval za nejlepší," bránil se Guardiola a nemínil svalovat vinu za prohru ani na nucené střídání kapitána De Bruyneho. Ten se po srážce s Rüdigerem zranil a jeho dirigentské schopnosti, stejně jako nápady, myšlenky, přihrávky i střely mužstvu chyběly.

Foto: Carl Recine, Reuters

Zraněný Kevin De Bruyne, kapitán Manchesteru City...

„To se prostě ve fotbale stává. A v Lize mistrů také. I tak jsme byli ve druhé půli skvělí, odvážní, měli jsme šance. Jen jsme je nedokázali proměnit," povzdechl si, když první finálový pokus Manchesteru City v Lize mistrů skončil nezdarem.

„Přijde den, kdy se do finále vrátíme. Teď jsme smutní, i když máme za sebou skvělou a hrozně náročnou sezonu. A vzhledem k pandemickému stavu i hodně složitou. Měli jsme v ní hrát 62 zápasů a my hráli jen o jeden méně," vyčísloval Guardiola, co všechno musel jeho tým zvládnout.

A zvládl toho hodně. Tedy až na triumf v FA Cupu, o který ho v semifinále připravil Thomas Tuchel se svou Chelsea, a hlavně v Champions League, kdy německý kouuč zreprízoval s Blues stejný výsledek, jako 17. dubna ve Wembley v semifinále nejstarší klubové soutěže na světě.

Jen s tím rozdílem, že ve Wembley se trefil Zijach a v Portu Havertz.

Foto: Jose Coelho, Reuters

Kai Havertz z Chelsea slaví gól ve finále Ligy mistrů.

„Odpočineme si, hráče zase psychicky nabudíme a v příštích letech budeme nejlepším klubem na světě. A sem se vrátíme lepší, silnější, poučení a hlavně schopní na druhý pokus finále Ligy mistrů vyhrát," sliboval Guardiola, který ke dvěma trenérským triumfům v Champions League s Barcelonou třetí s Cítizens nepřidal.

A to přitom v průběhu sezony několikrát opakoval, že nikoli třetí primát v Premier League v průběhu čtyř let, ale vítězství v Lize mistrů a zisk fotbalového svatého grálu pro něho představuje vrchol, k němuž se upíná.

Reklama