Hlavní obsah

Rapid - Sparta 2:1Bleskový úder nestačil, Letenští na startu bitvy o Ligu mistrů ztrácejí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Krejčí 0 : 1
63. Knasmüllner 1 : 1
71. Knasmüllner 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Antonín Panenka svůj milovaný Rapid dobře zná, předpověděl jeho výhru. Klubová legenda usedla po boku parťáka Karola Dobiaše do hlediště a sledovala, jak fotbalisté vídeňského týmu v úvodním zápase 2. předkola Ligy mistrů porazili pražskou Spartu 2:1. Letenští vstoupili do kvalifikace nového pohárového ročníku jako první český tým. Od 3. minuty vedli a do přestávky byli lepší, druhý poločas ovšem nezvládli a příští středu je čeká perná domácí odveta.

Foto: Dominik Bakes/CNC, Profimedia.cz

Bořek Dočkal (v červeném) ze Sparty a Robert Ljubicic z Rapidu.

Článek

Těžko se mohou v jednom směru trumfovat. Oba celky si hlavní fázi milionářské soutěže naposledy zahrály v sezoně 2005/06. Sparťané od poslední účasti v hlavní fázi vypadli v kvalifikaci Ligy mistrů sedmkrát po sobě, Rapid třikrát.

Pražané si každopádně lepší začátek přát ani nemohli. Hned ve 3. minutě udeřili! První standardku rozehráli nakrátko, Dočkal si míč navedl a přesně odcentroval. Ladislav Krejčí mladší se plavmo položil do kapitánovy nabídky a hlavou míč poslal k tyči. A protože pomezní v těsné situaci ofsajd nedomával, Sparta bleskově vedla.

Zaskočenému Rapidu se mohlo ještě přitížit, když další šanci připravil Wiesner, jenže Hložek a po něm ani Ladislav Krejčí starší zakončit nedokázali. Domácí byli hodně nervózní a podráždění, jen Ljubicic střelou zdálky vybídl Nitu k efektnímu zákroku. Letenští těžili ze svého náskoku, který mohli i zvýšit. Wiesner se prosmýkl do šestnáctky, sám před brankářem však trefil jen Strebingerovu nohu.

Druhý poločas začali hosté pasivněji a Karova pohotová rána, kterou Nita s námahou vyrazil, jim důrazně připomněla, že zdaleka nic není hotovo. Když už se zdálo, že Sparta nástup Rapidu ustojí, přece jen inkasovala. Knasmüllner cizelérskou střelou přeloboval Nitu a nervozita se pro změnu přenesla na sparťany.

Jak dobře se pro ně duel vyvíjel, tak rychle se otočil. Dočkalova hrubka ve středu hřiště nabídla Rapidu brejk, kterým nepohrdl a znovu Knasmüllner dovršil obrat skóre.

Odveta na Letné je na programu ve středu 28. července. Nově už při rovnosti skóre z obou zápasů nerozhoduje větší počet branek vstřelených na soupeřově hřišti, v případě celkové remízy se prodlužuje.

Vítěz dvojutkání, který v dalším předkole vyzve Monako, si zajistí minimálně účast ve skupině Evropské ligy. Poražený ve 3. předkole Evropské ligy nastoupí proti kyperské Famagustě. Na cestě do skupiny Ligy mistrů by Pražané museli zdolat tři předkola.

Úvodní zápas 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Rapid Vídeň - Sparta Praha 2:1 (0:1)
Branky: 63. a 71. Knasmüllner - 3. Ladislav Krejčí mladší. Rozhodčí: Gözübüyük - Balder, Bluemink (všichni Niz.). ŽK: Ullmann, Wimmer, Stojkovič, Grahovac - Štetina, Hancko. Diváci: 16 000.
Rapid: Strebinger - Stojkovič, Hofmann, Wimmer, Ullmann - Petrovič (73. Grahovac), Ljubicic - Arase (64. Fountas), Knasmüllner (87. Schick), Grüll - Kara. Trenér: Kühbauer.
Sparta: Nita - Vindheim, Štetina, Hancko, Höjer - Wiesner (83. Karlsson), Dočkal (83. Karabec), Pavelka, Ladislav Krejčí mladší, Ladislav Krejčí starší (69. Pešek) - Hložek. Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: