Hlavní obsah

Tvrdý trest za korupci! Fotbalisté Besiktase a Fenerbahce byli vyloučeni z evropských pohárů

Istanbul

Fotbalisté Fenerbahce, které nedávno posílil obránce Michal Kadlec, byli na tři roky vyloučeni z evropských pohárů. Roční trest za korupci dostal také další istanbulský celek Besiktas, kde působí jiný český reprezentant Tomáš Sivok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Jan Kovařík (vpravo) a Gökhan Gönul z Fenerbahce během utkání osmifinále Evropské ligy mezi FC Viktoria Plzeň a Fenerbahce SK

Článek

Ten netajil zklamání, když jej dnes večer zpráva o vyřazení Besiktase z pohárových soutěží zastihla. "Věděl jsem, že taková hrozba existuje, ale pořád jsem slyšel, že to dopadne dobře. Pro mě je to rána a šok. Na konci ligy jsme udělali šňůru, abychom se do Evropské ligy dostali, a když jsme se na poháry těšili, přijde něco takového. Strašně mě to mrzí a pro celý klub to je velká nepříjemnost," řekl ČTK Sivok.

Druhý celek uplynulého ročníku turecké ligy Fenerbahce přišel o možnost startovat v předkole Ligy mistrů. V evropských pohárech bude chybět minimálně dva roky, protože na poslední rok trestu se vztahuje pětiletá podmínka.

Fenerbahce bylo opět potrestáno za účast v rozsáhlé korupční aféře z roku 2011, kdy kvůli ní poprvé přišlo o Ligu mistrů. Ústřední postavou aféry byl prezident osmnáctinásobného tureckého šampióna Aziz Yildirim, jenž podle vyšetřovatelů zmanipuloval 19 zápasů. Funkcionář za to byl odsouzen k šesti letům a devíti měsícům vězení a pokutě 1,3 miliónu tureckých lir (13 miliónů korun).

Besiktas, který před dvěma lety čelil obvinění, že ovlivnil finále Tureckého poháru, přišel o účast v Evropské lize. Ani tento istanbulský celek nebude v pohárech chybět poprvé - loni byl třináctinásobný turecký mistr ze stejné soutěže vyřazen kvůli finančním problémům.

Sivok: Sezóna bez pohárů není nic moc

"Už loni mě dost štvalo, že si Evropskou ligu nezahrajeme, a letos nás potká to samé. Mít sezónu bez pohárů není nic moc, týdny jsou dlouhé, když v něm člověk hraje jediný zápas. Já jsem přitom mnohem radši v zápasovém zápřahu. Asi jako každý fotbalista," konstatoval Sivok.

Netušil, jaké následky úterní rozhodnutí UEFA pro Besiktas může mít. "Vůbec netuším, co se může dít. Vedení možná stopne vyjednávání s posilami, když jsme bez pohárů. Otázkou je, jestli se nějak posune příprava, když v létě nebudeme hrát Evropskou ligu. Ale všechno se asi dozvím v nejbližších dnech," uvedl Sivok.

V Istanbulu se má hlásit v pondělí. Podle všeho se potká už s novým trenérem, protože Besiktas má převzít Chorvat Slaven Bilič, který po minulé sezóně skončil v Lokomotivu Moskva.

Roční vyloučení z pohárů s pětiletou podmínkou postihlo také Steauu Bukurešť, která rovněž figuruje v korupční aféře. Majitel klubu Gigi Becali se v roce 2008 pokusil uplatit hráče Universitatey Kluž, aby obrali o body rivala Steauy v boji o titul CFR Kluž.

Reklama

Související témata: