Hlavní obsah

Prostě zápas blbec, glosoval kapitán Horváth bláznivý vstup Plzně na evropskou pohárovou scénu

Plzeň

Bláznivé utkání. Anebo také zápas blbec, jak trefně označil kvalifikační konfrontaci mezi mistrovskou Plzní a Željezničarem Sarajevo ve druhém předkole Ligy mistrů kapitán Viktorie Pavel Horváth. Do čeho totiž balkánský protivník českého mistra kopl, to skončilo v Kozáčikově bráně. Tři střely znamenaly tři góly a tudíž i konečný výsledek 4:3. „Doufám, že se soupeř u nás vystřílel a v odvetě budeme produktivní my," doufal Horváth, že jeho tým příští týden odvetu zvládne a do dalšího kola kvalifikace postoupí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský záložník Pavel Horváth během utkání 2.předkola Ligy mistrů s Željezničarem Sarajevo.

Článek
Fotogalerie

Při vstupu na evropskou scénu jste sehráli hodně divoký zápas. Vzpomínáte na nějaký obdobný v minulosti?

Co divoký, to byl zápas blbec. Podobný, jaký jsme třeba doma zažili v lize před půldruhým rokem s Olomoucí, kdy Hanáci trefili třikrát šibenici a my si dali navrch vlastence, takže jsme nakonec hladce prohráli.

Přitom v první půli jste Balkánce k ničemu nepouštěli, hráli jste na jednu bránu a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy je rozstřílíte...

Právě, měli jsme spoustu šancí, z nichž jsme ale žádnou nevyužili. A po půli tři střely na naši bránu a tři inkasované góly, s nimiž se dalo těžko něco dělat. Ani Real Madrid nemá podobnou produktivitu, jakou mělo Sarajevo. I přesto jsme nakonec dokázali vyhrát, takže věřím, že zvládneme i odvetu a uhrajeme výsledek, který nás posune dál.

Nepropadli jste panice, když jste po vytrvalém tlaku a spoustě šancí, které jste do přestávky měli, inkasovali hned v úvodu druhé půle gól a prohrávali?

Panika na místě nebyla, zato obrátky bylo zapotřebí zvýšit. Dvojnásobným střídáním se to povedlo, takže jsme i ve druhém poločase byli zase lepší. A to přesto, že jsme třikrát inkasovali. Jenže střely z osmnácti metrů se dají těžko chytat. Zvláště, když třeba při první brance prošel Čišovskému míč mezi nohama, na což gólman málokdy reaguje.

Mohli jste ovšem cestovat k odvetě s mnohem slibnějším náskokem, neboť nakonec jste dvakrát vedli o dva góly...

Škoda, měli jsme náskok udržet a zápas dohrát, což by bylo mnohem příjemnější. Soupeř ovšem ukázal, že je nebezpečný, takže se musíme co nejlépe připravit na odvetu. Jsem přesvědčen, že jsme v ní schopni uhrát postupový výsledek.

I přes peklo, které vás v Sarajevu čeká? Přes bouřlivé prostředí? Zbraně domácího týmu, který vsadí i v odvetě určitě na tvrdost, polehávání po trávníku, provokování?

Zkoušeli to už u nás, kdy nejen polehávali, ale hráli i hodně tvrdě. I proto jsme si o přestávce říkali, že se nesmíme nechat vyprovokovat a se soupeřovými hráči se hádat. Zvláště v tropickém počasí, kdy síly rychle odcházely. Po inkasovaném gólu to nebylo jednoduché, ale proti enormně šťastnému a produktivnímu protivníkovi jsme sílu nakonec prokázali.

Připouštíte si, že by třeba mohla v Sarajevu vaše cesta pohárovou Evropou skončit a vy byste z kvalifikace vypadli?

Já tedy rozhodně ne, protože se nemíním dostávat pod zbytečný tlak. Navíc se gard obrátí - hrát a dát gól bude muset Sarajevo, takže bude útočit s více hráči. V tom bude naše šance, protože máme v mužstvu brejkové hráče, kteří se dovedou při takovéto konstelaci prosadit.

Zvládne Plzeň odvetu se Sarajevem a postoupí v kvalifikaci o Ligu mistrů dál?
Ano
86,3 %
Ne
13,7 %
Celkem hlasovalo 22567 čtenářů.

Reklama

Související témata: