Hlavní obsah

Guardiola skloňoval respekt. Láká ho však devátá výhra znamenající rekord Ligy mistrů

Mluví o respektu, který k Plzni chová, přitom kouč mnichovského Bayernu Josep Guardiola jedním dechem přiznává, že už v úterním čtvrtém díle Ligy mistrů chce s obhájcem primátu vkročit do osmifinále Champions League. „Máme k tomu velkou šanci a chceme ji samo sebou využít,“ pravil španělský trenér ve službách bavorského velkoklubu hned po příjezdu do Plzně a promptně dodal, že ho láká i vyrovnání rekordu Barcelony. Ta na scéně Ligy mistrů vyhrála devět zápasů v řadě a Bayern s ní může v úterý srovnat krok.

Foto: Petr Eret, ČTK

Trenér Bayernu Mnichov Josep Guardiola na tiskové konferenci v Plzni před utkáním Ligy mistrů.

Článek

Plzeň vyhrála v posledním domácím ligovém střetnutí 6:1. Vzbuzuje ve vás tento výsledek respekt?

Viktoria je účastníkem Ligy mistrů, v níž hrají zkušená mužstva. Každé z nich je nebezpečné, proto mám respekt i před úterním soupeřem. Nebude to jednoduché utkání, ale vidím v něm velkou šanci, jak se kvalifikovat do osmifinále Champions League.

Jestliže vyhrajete, v osmifinále budete, takže ke zbývajícím dvěma duelům už budete moci nastupovat v klidu a bez jakéhokoli tlaku... Znamená to pro vás hodně?

Pochopitelně je pro mě důležité, abychom měli postup jistý už po úterním střetnutí. Budeme k tomu mít velkou šanci a chceme ji samo sebou využít. To ale neznamená, že v dalších zápasech proti CSKA Moskva a Manchesteru City nebudeme chtít podat dobrý výkon a vyhrát. I v základní skupině Ligy mistrů a za konstelace, jak se ta naše vyvíjí, se každé utkání hraje pod tlakem.

V Plzni ale vám nepůjde jen o garantovaný postup do osmifinále, ale i vyrovnání rekordu Ligy mistrů, který zatím drží Barcelona. Ta dokázala na scéně Champions League zvítězit v devíti zápasech v řadě a vy teď máte možnost s ní srovnat krok. Představuje to velký stimul?

Vždy je dobré, když má člověk před sebou nějaký rekord, který se snaží překonat. Na konci sezóny už jde pochopitelně jen o tituly a primáty, takže rekordy jdou stranou, ale teď je v hlavě máme. I pro mě osobně zmiňovaný rekord něco znamená.  Proto nemusím mluvit o tom, že jsme v Plzni proto, abychom vyhráli a že se na zápas plně soustředíme.

V Lize mistrů narazíte podruhé v poměrně krátkém sledu na mistrovskou Plzeň. Před dvěma lety jste proti ní hrál s Barcelonou, teď s Bayernem. Dokážete posoudit, jakým vývojem prošla?

Drží se v Champions League, což mluví samo za sebe. Pochopitelně prošla obměnou jako řada jiných mužstev, takže teď je v jiné situaci, kondici i konstelaci, než před dvěma lety. Má jiné hráče, nový stadión, tentokrát proti nám nastoupí doma, takže podle mého bude těžším protivníkem než dřív. A porážka, kterou si odvezla z Mnichova, na tom nic nemění. Podle mého právě každá prohra vede k tomu, že se mužstvo snaží zlepšit.

Do Plzně jste přijel bez zraněného Robbena. Jak na tom momentálně je a jaké jsou skutečné důvody jeho absence?

Po zranění se cítí už mnohem lépe, což mi při nedělním telefonátu potvrdil. V dalším bundesligovém utkání s Augsburgem by měl být v plné kondici a měl by tudíž nastoupit, protože je pro nás velice důležitým hráčem.

Znamená to, že Schweinsteiger převezme daleko víc odpovědnosti? Jaká je vůbec vaše představa o jeho roli v mužstvu?

Hraje skutečně dobře, je ve výborné kondici a v letošní sezóně jsem s ním mimořádně spokojený, protože nám velice pomohl. Momentálně má ovšem problémy s kotníkem, takže uvidíme.

A jak to vypadá s Javim Martínezem, jenž byl dost dlouho zraněný a nehrál?

Už poslední zápas odehrál celý, i když před ním trénoval minimálně. Jeho zranění bylo dost vážné, a proto nyní musím všechno zanalyzovat s lékaři i v mužstvu. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Dobrou zprávou ale každopádně je, že je zase zpátky...

Po posledním zápase s Hoffenheimem jste se nechal slyšet, že chcete ve hře Bayernu provést změny. Na co jste konkrétně narážel?

Pokaždé je co zlepšovat, a to bez ohledu, zda právě vyhráváme, nebo prohráváme, zda máme proti sobě Leverkusen, Schalke nebo Chelsea. Bayern patří do nejvyšší třídy, v loňské sezóně vyhrál naprosto všechno, což ale předpokládá, že na sobě musíme dál pracovat. Na vrcholu se nikdo automaticky neudrží, což platí i pro nás.

Jak skončí odvetný zápas mezi Viktorií Plzeň a Bayernem Mnichov?
Plzeň překvapí favorita a vyhraje
17 %
Utkání skončí remízou
12,1 %
Zvítězí Bayern
70,9 %
Celkem hlasovalo 31883 čtenářů.

Reklama

Související témata: